Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Térségünk meghatározó hadereje lesz a Magyar Honvédség

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2019. április 10. 15:40

Modern, ütőképes, a társadalom által is megbecsült honvédség épül ma Magyarországon – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 10-én Budapesten, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnökségi munkaértekezletén tartott előadásában.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartotta munkaértekezletét a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége és tanácsadó testülete április 10-én. A rendezvényen Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a honvédelmi miniszter tartott előadást Honvédelem és haderőfejlesztés: előttünk álló feladatok címmel.

1599201135

Benkő Tibor Magyarország biztonsági környezetéről szólva úgy fogalmazott: egy ország akkor lehet felkészült a fenyegetésekre, kihívásokra, kockázatokra, ha erős hadsereggel rendelkezik, és a NATO is akkor nyújt védelmet, ha megfelelő formában hozzájárulunk a szövetségi erőfeszítésekhez. A miniszter napjaink biztonsági kihívásai között említette például a migrációs válságot, a szervezett bűnözést vagy a nemzetközi terrorizmust, és mint kiemelte, az utóbbi évek fejleményei tisztán megmutatták: a távoli feszültséggócok – Irak, Szíria, Afganisztán, Afrika – problémái begyűrűznek Európába. Hangsúlyozta: hazánk az észak-atlanti szövetség tagjaként lojális azokkal az országokkal – így a balti államokkal, Lengyelországgal és Romániával –, amelyek elvárják, hogy a NATO támogassa és segítse őket a keleti, orosz fenyegetettség ellensúlyozásában. Magyarország számára ugyanakkor a migráció, illetve a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete is prioritást jelent. Mint a miniszter fogalmazott, egyre több állam ismeri fel, hogy a déli fenyegetettség is reális.

Benkő Tibor szólt a honvédelmi büdzsé alakulásáról. 2015-ben a kormány tízéves költségvetési prognózisban vállalta, hogy évente a GDP 0,1 százalékpontjával növeli a haderő költségvetését, amit határozatban is lefektetett. A honvédelmi vezetés ennek alapján alkotta meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Hazánk walesi NATO-vállalásai ugyanakkor módosították az eredeti ütemtervet: 2018-ban ennek jegyében például már 142,8 milliárd forinttal több jutott a kasszába, mint amit eredetileg előirányoztak a programban. Vagyis a kormány eltökélt a haderő erősítése iránt, az emelkedés pedig dinamikus, a tavalyi számok már 1,41 százalékos GDP-részarányt jelentenek a honvédelmi költségvetést illetően. Magyarország tavaly a fejlesztések tekintetében már a tizedik helyre ugrott fel a korábbi utolsó előtti helyről a NATO-n belül, mert – a szövetség ajánlásának szellemében – a honvédelmi költségvetés több mint 20 százalékát fordítja fejlesztésekre, modernizációra. Mint a miniszter rámutatott, a bővülő források révén modern, ütőképes, a társadalom által is megbecsült honvédség épül. A cél, hogy 2026-ra 30 ezer aktív katona és 20 ezer tartalékos alkossa a teljes rendszert.

1599201136

A miniszter részletesen szólt a Honvédelmi Minisztérium és a haderő strukturális átalakításáról, az integrált minisztériumi szervezet megszüntetéséről, a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásáról, a jogszabályi háttér változásairól. Mint mondta, hazánk szerepe fokozódni fog a NATO parancsnoki struktúráján belül: ezt bizonyítja a Székesfehérváron települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) sikeres működése, illetve a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság (R-SOCC) létrejötte, amelyhez már kilenc nemzet csatlakozott, kiépítése pedig rövidesen megkezdődik Szolnokon. A közép-európai biztonságért önállóan is felelni képes Többnemzeti Hadosztály-parancsokság (MND-C) felállítása szintén prioritás.

Benkő Tibor részletesen és tételesen beszélt a konkrét eszközbeszerzésekről, a hazai hadiipar fejlesztését célzó intézkedésekről, a hazafias és honvédelmi nevelés erősítéséről, a katonai életpályamodell fejlesztéséről is. Utóbbi tekintetben kiemelt jelentőséggel szólt a katonák utóbbi években megkezdődött illetményfejlesztéséről: mint mondta, 2015-höz képest mára 50 százalékkal növelték a katonák illetményét, de már kezdeményezte a tárca a kormánynál a további emelést. A lakhatási támogatások rendszere szintén változik. A miniszter szólt a honvédelmi alkalmazotti státusz létrehozásáról és az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztéséről is.

A miniszter előadása után a résztvevők kérdéseire is válaszolt.

1599201136

Fotó: Szabó Lajos zászlós