Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típuskavalkád – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. július 11. 15:37

Hét év szünet után adott ismét otthont hazánk a Load Diffuser elnevezésű nemzetközi gyakorlatnak, amelyen ezúttal – a légiharc-feladatok mellett – fontos szerep jutott a levegő-föld manővereknek is.

1596035795
A háromhetes gyakorlat idejére az amerikaiak, egészen pontosan az Ohio-i Légi Nemzeti Gárda F–16-osai és két C–130 Hercules teherszállítója, a horvátok Mi–8-as és Mi–171-es helikopterei, illetve a szlovének PC–9-esei az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települtek.

A cseh Gripenek és L–159-esek, illetve a szlovák MiG–29-esek, L–39-esek és Mi–8-asok viszont a saját bázisaikról teljesítették feladataikat. Az utolsó héten a Brit Királyi Légierő 3. vadászrepülő-századának (jelenleg Romániában, közös kiképzési feladatokat végrehajtó) Eurofighterei is csatlakoztak a résztvevőkhöz: ezekre a gépekre osztották az ellenerő szerepét.

A Load Diffuser gyakorlatot most harmadik alkalommal rendezték meg Kecskeméten. Korábban, 2008-ban és 2010-ben, a magyar vadászpilóták csak az amerikaiakkal hajtottak végre közös levegő-levegő feladatokat, elsősorban a különböző típusú repülőgépekkel teljesített légiharc-gyakorlatokat (Dissimilar Air Combat Training – DACT). Az idei Load Diffuser azonban ennél sokrétűbb volt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelenő számában.)