Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titokvédelmi megállapodást írt alá a magyar és lengyel védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 17:15

Titokvédelmi megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter lengyel partnerével, Tomasz Siemoniak védelmi miniszterrel január 29-én, szerdán Budapesten – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozó részeként Hende Csaba és a lengyel védelmi miniszter aktuális biztonságpolitikai kérdésekről és a kétoldalú katonai kapcsolatok fejlesztéséről egyeztetett. A Honvédelmi Minisztérium közleményében kiemelte: „Lengyelország hazánk egyik legfontosabb stratégiai partnere, nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem a védelmi együttműködés területén is".

1595966409
Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő jelenlétében írták alá a megállapodást

Magyarország és a Lengyel Köztársaság között kiválóak a kapcsolatok, hosszú múltra visszatekintő baráti viszonyt ápol a két ország, ami jó alap az együttműködés elmélyítéséhez és továbbfejlesztéséhez.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a visegrádi országok közötti védelmi együttműködés az elmúlt időszakban új lendületet kapott. A tavaly októberi V4 találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy szorosabbra kell fűzni a biztonság- és védelempolitikai együttműködést, mindenekelőtt a közös európai uniós harccsoport kialakítása érdekében. A magyar felajánlás többek között lövészeket, műszaki, logisztikai, víztisztító, egészségügyi, különleges műveleti erőket és törzstiszti hozzájárulást is tartalmaz.

A szerdai kétoldalú megbeszélést követően Hende Csaba és lengyel partnere, Tomasz Siemoniak aláírta a minősített információk kölcsönös védelméről szóló Titokvédelmi Megállapodást – írta közleményében a minisztérium, kiemelve: „az újabb megállapodás aláírása is jelzi a lengyel-magyar kapcsolat elmélyítésének további lehetőségeit".

1595966410
Lengyelország hazánk egyik legfontosabb stratégiai partnere

Fotó: Botár Gergely (kormany.hu)