Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítják a buchenwaldi haláltábor kapuját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 17:11

Csaknem hét évtizeddel a második világháború vége után első ízben újítják fel a buchenwaldi koncentrációs tábor kapuját, amelyet a rabok terveztek és készítettek, és amelyet a náci bűnök egyik legfontosabb tanújának tartanak.

A kovácsoltvas kapu restaurálását a Buchenwaldi és Mittelbau-dorai Emlékhelyek Alapítvány jelentette be kedden. Mint közölték, a történelmi és művészettörténeti értékű kapu renoválását márciusra fejezik be, addig egy másolat helyettesíti.

A lágerben raboskodó Franz Ehrlich formatervező-építészt, a Német Kommunista Párt tagját 1938-ban arra kényszerítették, hogy tervezze meg a tábor kapuját, amelyre a „Jedem das Seine", azaz „Mindenkinek a magáét" cinikus felirat került.

A művész a lehetőségeihez mért tiltakozásként a felirathoz azt a betűtípust választotta, amelyet a nácik által bezárt Bauhaus iskola egyik tanára, Joost Schmidt tervezett.

Az emlékhelyeket kezelő alapítvány szerint a buchenwaldi láger kapuja „a nemzetiszocialista bűncselekmények egyik legfontosabb tanúja".

Az 1937-től 1945-ig fennálló láger az egyik legnagyobb koncentrációs tábor volt német területen. Összesen mintegy negyedmillió embert tartottak fogva ott szerte Európából, közülük 56 ezren pusztultak el.

A legismertebb buchenwaldi túlélők közé tartozik mások mellett Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író, Jorge Semprun spanyol író és a Nobel-békedíjas Elie Wiesel.