Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többszörösére nőtt tavaly a Szíriába továbbított horvát fegyverszállítnányok értéke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 16:06

Horvátország tavaly több mint 36,4 millió dollár értékben adott el fegyvert Jordániának, és e szállítmányok rendre a szíriai felkelők kezébe kerültek – írta január 28-án, kedden a Novi list című horvát napilap.

A lap weboldalán megjelent cikk a nemzetközi fegyverkereskedelem múlt év első hét hónapjára vonatkozó ENSZ-jelentésre hivatkozik, amelyből kiderül, hogy Horvátország összesen 36,4 millió dollár értékben szállított fegyvert Szíriába, Jordánián keresztül.

A 2012-es évben a Jordániának eladott horvát katonai felszerelések értéke még csak 6,5 millió dollárt tett ki, a megelőző húsz évben pedig egyáltalán nem volt említésre méltó fegyverszállítás ebben a viszonylatban.

A szíriai polgárháborúban bevetetett horvát katonai felszerelésekről már tavaly év elején is cikkeztek a horvát lapok. A zágrábi politikusok kezdetben tagadtak, de a bizonyítékok feltárása után, maga az államfő ismerte el a szállítások tényét. „Igaz, hogy Horvátország szállít fegyvert Jordániának, de az már nem a mi dolgunk, hogy mi történik azzal a későbbiekben" – mondta Ivo Josipovic elnök.

Horvátország a múlt évben több mint 190 millió dollár értékben exportálta különféle katonai felszereléseket, amelyeket tizenöt hazai vállalat állított elő. Ezzel Horvátország a külföldi fegyvereladások tekintetében a világ első húsz országa között foglal helyet – írja a Novi list.