Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz éve önkéntesen

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2014. november 6. 9:33

Napra pontosan tíz évvel az utolsó sorkatonák leszerelése után a Magyar Honvédség önkéntes haderővé válásáról és az azóta eltelt időszak tapasztalatairól tartott tájékoztatót a regionális és helyi sajtó képviselőinek Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, illetve Nagy Zoltán alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka Debrecenben.

Hazánkban 2004. november 3-án szűnt meg a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona. Az ország végleg szakított egy 136 éve tartó tradícióval és áttért az önkéntes – hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonákból álló – haderőre. A Magyar Honvédség életében történelmi jelentőségű a változás, hiszen a professzionális haderő legalapvetőbb jellemzői az önkéntesség és a munkavállalói státusz.

1595982037

Takács Attila dandártábornok szerint a sorkatonaság számos olyan dolgot megtanított anno a fiataloknak – fegyelem, rendszeretet, közösségi szemlélet –, amely megkönnyítette a társadalomba való beilleszkedésüket. Ennek ellenére szükséges volt az önkéntes haderőre való áttérés. „A NATO-csatlakozásunkat követően kikristályosodott a Magyar Honvédség új feladatrendszere. A missziós szerepvállalás, a megújult technikai eszközök kezelése és bizonyos speciális beosztások megjelenése mind azt indokolta, hogy a sorkatonai állomány helyett kiképzett, jól felkészült, hosszútávon alkalmazható katonák alkossák a honvédség személyi állományát" – fogalmazott a tábornok.

A megújult haderő újfajta igényeket támasztott a toborzás irányába is, a 2000-es évek elejétől ez a szakterület is hatalmas változásokon esett át. A toborzó szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy a mai fiatalokkal megismertessék a katonák tevékenységét, feladatait, felkeltsék érdeklődésüket a katonai pálya iránt.

„A sorkatonai szolgálat megszűnését megelőzően, már 2001-ben elkezdődött a toborzó rendszer kialakítása. Hajdú-Bihar megyében – az országban másodikként – 2001. november 12-én adták át a Toborzó Irodát. Így a rendszer 2004-re felkészült a szerződéses személyi állomány biztosítására. A katonai tanintézeti képzések széles palettája továbbtanulási lehetőséget, karriert, egzisztenciát, a szerződéses katonai szolgálat munkát, megélhetést biztosíthat az arra alkalmas pályázóknak. Aki pedig civil foglalkozását megtartva, vagy tanulmányainak folytatása mellett akar részt venni a honvédség életében, tenni a honvédelem ügyéért, azok számára a legújabb szolgálati forma, az Önkéntes Műveleti Tartalékos szolgálat nyújt lehetőségeket"- fogalmazott Nagy Zoltán alezredes.

1595982038

A tájékoztatón elhangzott, hogy évente ezernél is többen keresik fel a debreceni Toborzó Irodát, melynek átadása óta eltelt majd tizenhárom évben huszonkét alakulathoz közel 1500 fő szerződéses katona bevonulására került sor Hajdú-Bihar megyéből. A honvédtiszt, illetve altiszt képzésre, vagy a pilótaképzési programra eddig mintegy 1200 fő jelentkezett és közel 400 fő kötötte meg önkéntes műveleti tartalékos szerződését. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Magyar Honvédség amellett, hogy ellátja a haza védelmét és az ehhez kapcsolódó feladatait, egy megkerülhetetlen szereplővé lépett elő a régió munkaerőpiacán. A Debrecenben működő katonai alakulat, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a térség lakosai közül évről-évre egyre nagyobb létszámú munkavállalónak tud munkalehetőséget biztosítani.

A rendezvény végén a sajtó munkatársai megtekintették a sorkatonaság intézményének hangulatát felelevenítő, illetve megjelenítő kiállítást.