Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is elkötelezettek vagyunk a V4-es együttműködés mellett

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. november 27. 14:51

A visegrádi együttműködésről rendezett konferenciát az Antall József Tudásközpont és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Biztonságpolitikai Kollégiuma november 27-én, csütörtökön, az intézmény Hungária körúti kampuszában. A nyitóelőadást Siklósi Péter tartotta.

A honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára röviden felidézte a V4-es együttműködés kezdeteit. Mint mondta, a szerveződést nemcsak földrajzi szempontból együvé tartozó, de hasonló értékeket valló, hasonló történelmi hátterű, hasonló életszínvonalú államok hívták életre, hogy közösen kerüljenek egyre közelebb a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Miután ezt a célt sikerült elérni, az együttműködés sok szempontból formaivá redukálódott, ám a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság újra szorosabbra fűzte Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kapcsolatait. Biztonsági vonalon mindez egybeesett a NATO-s, illetve EU-s smart defence és pooling & sharing koncepciók térnyerésével. Siklósi Péter kiemelte: a legutóbbi, idén nyáron zárult magyar elnökségi szakasz komoly előrelépést hozott a V4-es együttműködésben, amelynek legfontosabb eredménye a közösen felállítandó EU-harccsoportról, a hosszú távú vízióról és a védelmi tervezési együttműködésről szóló megállapodások aláírása volt idén márciusban, stílszerűen Visegrádon.

1595983513

A helyettes államtitkár megjegyezte: noha a V4-ek vonatkozásában általában a közös pontokat szokás hangsúlyozni, a négy állam között akadnak azért nézetkülönbségek is, amelyek az ukrán válság kapcsán gyorsan nyilvánvalóvá váltak. Lengyelország és a másik három állam más biztonsági és fenyegetettség-percepcióval rendelkezik, Magyarország, Csehország és Szlovákia kevésbé látja élesen az orosz fenyegetés kérdését. Varsó álláspontja elsősorban a balti államokéhoz közelít ezen a téren, és a lengyel félelmek a történelmi tapasztalatok alapján érthetőek is. Szintén nincs egyetértés bizonyos konkrét képességfejlesztési projektek kapcsán, legyen szó akár a mobil radarberendezések, akár a páncélos harcjárművek beszerzéséről, fejlesztéséről. Lengyelország emellett V4-es szerepét is felhasználva igyekszik növelni saját önálló súlyát a NATO-n és az Európai Unión belül. Mint Siklósi Péter hozzátette, amíg utóbbi törekvések nem válnak öncélúvá, addig a másik három ország is profitálhat belőlük.

1595983513

Lőrincz Gábor ezredes előadásában szintén felidézte a ’90-es évek elejét és az együttműködés kezdeteit. A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség hadműveleti osztályvezetője rámutatott: katonai szempontból komoly különbséget jelentett az egyes országok között, hogy míg a Partnerség a Békéért (Partnership for Peace, PfP) program keretében hazánk és Csehország mentorai anyagelvű, angolszász hadikultúrával rendelkező országok voltak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képében, addig Lengyelország a hozzá hasonlóan manővercentrikus jellegű, porosz hadikultúrával rendelkező Németországgal dolgozott együtt. Ebből és más okokból is kifolyólag 1999-ben eltérő felkészültségi szinten lévő haderővel rendelkező államok léptek be a NATO-ba. Az ezredes szintén hangsúlyozta a jelenlegi lengyel „különutasságot" bizonyos kérdésekben.

1595983513

Lőrincz Gábor részletesen beszélt a V4-es EU-harccsoport felállításáról. Az összfegyvernemi, feladatoktól függően kialakított képességekkel rendelkező alkalmi harci kötelék kialakítása jelenleg is folyik, a létszám a legfrissebb állás szerint 3844 fős, amelyből Lengyelország keretnemzetként 1966 főt, Csehország 784 főt, Magyarország 639 főt, Szlovákia pedig 455 főt biztosít. Hazánk ugyanakkor ezzel együtt is a második számú nemzet lesz a battle groupban, és a tervek szerint mi adjuk majd a parancsnokhelyettest is. A validációs gyakorlat 2015 második felében történik majd meg Lengyelországban, a NATO Trident Junction gyakorlatának keretei közé illesztve.

Az előadások után Siklósi Péter és Lőrincz Gábor ezredes a hallgatók kérdéseire válaszolt.

Fotó: Rácz Tünde