Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új alárendeltségben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 11. 12:54

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezetéből 2015. április 17-i hatállyal az MH Logisztikai Központ alárendeltségébe került az MH Légijármű-javító Üzem. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása alkalmával tartott állománygyűlésen Baráth István dandártábornok, a logisztikai központ parancsnoka megígérte: az alakulat alaprendeltetése nem változik, viszont az eddiginél lényegesen több feladatot kapnak majd.

1595993462
Kilencszer váltott nevet, tizenharmadik alkalommal pedig elöljáró katonai szervezetet a megalakulásának 65. évfordulóját idén ősszel ünneplő, napjainkban MH Légijármű-javító Üzemként ismert katonai alakulat. A kecskeméti üzem a Magyar Honvédség egyetlen olyan katonai szervezete, amely megfelelő jogosultságokkal és képességekkel rendelkezik a repülőtechnikai eszközökön történő középszintű javítások, időszakos ellenőrzések, karbantartások és modernizációs feladatok elvégzésére. Az elmúlt évtizedek során valamennyi, Magyarországon hadrendben lévő légi jármű üzemben tartásával foglalkoztak és foglalkoznak a mai napig.

Az alakulat jogelődje, a tábori repülőgép-javító műhely (TÁRM-4) 1950. november 15-én alakult meg a 25. vadászrepülő-hadosztály közvetlen alegységeként, Szentkirályszabadján. Azonban még jóformán be sem lakták az ottani légibázist, a következő év szeptemberében a hadosztályt és közvetlen alárendeltjeit Kecskemétre diszlokálták. Egy év múlva Taszárra költöztek, 1961 nyarán pedig ismét vissza a „hírös" városba. Az üzem 1997-től működik önálló katonai szervezetként a kecskeméti repülőbázison.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 15-én, pénteken megjelenő számában!)