Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra otthon

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 8. 12:15

Térben és időben is nagy utat tett meg Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár újonnan kinevezett parancsnoka, míg újra átléphette régi laktanyájának kapuját. Első ízben pályakezdő századparancsnokként érkezett Debrecenbe, most azonban már dandár- és helyőrségparancsnokként kell helyt állnia.

1595959545
Az új parancsnok jó messziről érkezett Debrecenbe, ha első tiszti beosztásának helyszínét, Nagykanizsát vesszük, ezért rá is kérdezek: Tállyai létére miért az ország délnyugati végébe kérte magát? „A főiskola utolsó évében azt a tanácsot kaptam, hogy legelőszőr a lakóhelyemtől legtávolabbra eső helyőrséget válasszam, mert onnan már csak közelebb lehet kerülni" – mondja némi iróniával. Takács Attila hozzáteszi, ma már tudja, a nagykanizsai lövészdandár más szempontból is jó választás volt. Miután annak idején az egri Lenkey János Honvéd Gimnáziumban érettségizett, számára nyilvánvaló volt, hogy a katonai pálya az ő jövője, azon belül pedig a lövész „szakmát" egy kollégiumi mentora tanácsára választotta. – Én ugyan rakétamérnök szerettem volna lenni, de a kilencvenes évek elején ennek a fegyvernemnek ugyancsak „billegett" a jövője. Miután mindig is közösségi ember voltam – a kollégiumban a diákönkormányzat vezetője is lettem –, azt mondták, hogy nekem a parancsnoki szakon van a helyem.

Nem is bánta meg, bár hozzáteszi, hogy a kezdetekben a harcászat adott neki némi gondot, de az idősebb törzstisztek sokat segítettek. Valóban jó lehetett a segítség – jut eszembe –, hiszen a későbbiekben (csaknem egész karrierje alatt) hadműveleti területen dolgozott. Az első szakaszparancsnoki beosztásból természetesen hosszú és sokszor rögös út vezetett az összhaderőnemi parancsnokság hadműveleti főnöki beosztásáig.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!)