Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett az EU és a NATO Katonai Bizottsága

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. május 14. 22:00

A különleges körülményekhez alkalmazkodva, különleges formában tartották értekezletüket az Európai Unió és a NATO tagországok vezérkarfőnökei május 13-án és május 14-én.

1596079278

A szervezetek történetében először a virtuális térben, videokonferencia keretében szervezték meg az eseményeket, a megbeszéléseken Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka vett részt.

A tárgyalások fő napirendi pontja a szövetségek tagállamai hadseregeinek érintettsége a mindennapi életünket gyökeresen felforgató világjárvány leküzdésében. A nemzetek egyéni döntésein túl mindkét szervezet – a tapasztalatok folyamatos gyűjtése alapján – kereste és keresi a lehetőséget a szervezett, közös fellépésre, a szolidaritás kiteljesítése érdekében.

1596079278

A bevezetett különleges szabályok ellenére a szövetségek valamennyi misszió esetében hangsúlyozták elkötelezettségüket azok mandátumainak teljesítésében. Ennek érdekében hangsúlyozták a járvány mentén kialakult dezinformációs és hibrid támadások elleni közös fellépés fontosságát. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a közös értékek sikeres és hatékony védelmének alapja és elengedhetetlen feltétele a szilárd Euro-Atlanti együttműködés.

A NATO katonai tanácsa megbeszéléséhez – annak kezdetén – csatlakozott Jens Stoltenberg főtitkár, aki politikai kontextusba helyezte a szövetség legfontosabb kérdéseit: a biztonsági helyzet alakulását a Közel-Keleten, Afrikában, az érezhető orosz és kínai befolyás elleni tevékenység szükségességét, a NATO koherens stratégiai tervezésével és fejlesztésével kapcsolatos feladatokat.