Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepek új kezekben – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 8. 14:08

2014 nyarától a HM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, illetve az általa felügyelt HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) koordinálja és rendezi a jogszabályokban meghatározott állami és kiemelt fontosságú ünnepi rendezvényeket.

1595978444
Az új feladatkör mellett számos egyéb tevékenység is az új szervezethez került. Kun Szabó István vezérőrnaggyal, a tárca frissen kinevezett társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.

Milyen koncepciók mentén kezdte meg működését az új szervezet? Pontosan milyen tevékenységek kerültek át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) az újonnan létrehozott helyettes államtitkársághoz, illetve a HM NRH-hoz?

A kormányzati struktúraváltás keretében a KIM feladatrendszere több minisztériumhoz került át, és a 152/2014. számú kormányrendelet – azaz a statútum-rendelet – értelmében kapta meg a Honvédelmi Minisztérium a jogszabályban nevesített nemzeti ünnepek, illetve emléknapok megrendezésének feladatkörét. Mivel a tárcánál előtte is felmerült már egy kisebb szervezeti átalakítás gondolata, létrejött egy helyettes államtitkárság e feladatok összefogására. Ebben az új rendszerben az egyik fő pillért az említett rendezvények megszervezése és lebonyolítása jelenti, a másikat pedig számos, már korábban is meglévő feladat: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a hadisírgondozás, a Tábori Lelkészi Szolgálat felügyelete, a kapcsolattartás a társadalmi szervezetekkel, a szakszervezetekkel, a KatonaSuli és Honvédelmi Kötelék programok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 12-én, pénteken megjelenő számában!)