Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés a Haderőtervezési Csoportfőnökségen

Szöveg: Budai Anna hadnagy |  2017. december 22. 18:22

Karácsonyi ünnepséget tartott a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnöksége, amelyen adventi műsorával fellépett a Honvéd Együttes férfikara is.

1596042698

Mozgalmas év áll a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség mögött. Kiemelt feladata volt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kidolgozása, amelynek része a légierő és a szárazföldi haderő fejlesztése, a modern haditechnikai eszközök beszerzése és a katonák felszerelésének modernizációja, valamint egy 20 ezer fős, területi elven szerveződő, önkéntes tartalékos rendszer kiépítése.

A csoportfőnökség különböző szakterületei – a haderőszervezés és haderőtervezés – ezen felül folytatták megszokott munkájukat, de augusztus 1-jével új feladatokkal, osztályokkal is bővült a csoportfőnökség: megalakult a transzformációs osztály és átszerveződött a fegyvernemi képességfejlesztési osztály. Ezek a változások szükségesek voltak ahhoz, hogy a kor kihívásainak megfelelően végezhesse munkáját a Haderőtervezési Csoportfőnökség, ezáltal a Magyar Honvédségben megvalósuljanak a Zrínyi 2026 fejlesztései, a személyi állomány vonatkozásában növekedjen a haderő megtartó képessége és hazánk továbbra is magas színvonalon tegyen eleget a NATO tagságából adódó kötelezettségeinek.

1596042699

További változás volt a csoportfőnökség életében, hogy 2017 szeptemberétől a csoportfőnök, Csombók János dandártábornok tölti be a NATO KFOR misszió parancsnokhelyettesi beosztását, és ő a koszovói műveleti terület magyar nemzeti rangidőse.

Az évzáró állománygyűlésen az ünnepi hangolódásról a Honvéd Férfikar adventi műsora gondoskodott, amelyben a klasszikus, illetve egyházi darabok mellett felcsendültek a Kárpát-medence szerte ismert karácsonyi dalok is. A koncert végén dr. Sticz László ezredes, megbízott csoportfőnök a Haderőtervezési Csoportfőnökség fa pajzsát adta át Strausz Kálmán karnagynak.

1596042699

Az állománygyűlés folytatásában dr. Sticz László ezredes megköszönte a csoportfőnökség dolgozóinak az idén elvégzett munkát. Beszédében kiemelte: a karácsony fő üzenete a szeretet és ilyenkor, az ünnepek közeledtével visszatérünk azokhoz az értékekhez, amelyek a hétköznapok rohanásában időnként a háttérbe szorulnak, jobban vágyunk a csendre, a nyugalomra. Hangsúlyozta, kell egy kapocs az emberek között, ami nem más, mint az egymás iránt érzett szeretet és tisztelet. A Magyar Honvédség közösségét a szolgálat fűzi egybe. „Összetartozunk, mert összeköt minket a hivatás, amelynek odaadjuk magunkat. Összeköt a haza szolgálata: az a munka, amelyet napról napra, hétről hétre, évről évre minden percben el kell végezni az ország és a nemzet védelmében"  –  mondta.

1596042699