Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi programok a Nándorfehérvári Diadal Emléknapján

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 20. 10:22

Díszsortűz, díszmenet, Hunyadi János szobrának megkoszorúzása és emlékműsor a Budai Várban – idén is színes és látványos programokkal emlékezünk július 22-én a győztes nándorfehérvári csatára.

A nándorfehérvári diadal a magyar-oszmán háborúk egyik legjelentősebb eseménye volt. 1456. július 4–21. között a keresztény magyar és szerb katonák, Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed török szultán hatalmas túlerőben lévő seregével szemben, majd július 22-én, Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével a vár melletti csatában győzelmet arattak a szultán seregei felett. Ez a magyar hadtörténet legnagyobb katonai sikere.

A diadalt a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb győzelmeként tartjuk számon, amely mintegy 70 évre megállította az Oszmán Birodalom további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozásait.

A győzelem emlékét őrzi a déli harangszó, amelyet a csata előtt néhány héttel rendelt el III. Callixtus pápa, hogy a híveket imádságra szólítsa a harcolókért. A keresztes sereg sikerének hírére vezette be az Úr Színeváltozása ünnepet a katolikus egyházban.

1595975769

A győztes csata emlékére július 22-ét az Országgyűlés 2011-ben a Nándorfehérvári Diadal Emléknapjává nyilvánította. Az idei emléknap programjainak megszervezésében a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivataláé (HM NRH) a főszerep. Az újonnan létrejött háttérintézmény több, a vonatkozó kormányhatározatban rögzített állami ünnepség, továbbá kilenc külön nevesített emléknap, valamint előre meg nem határozott, kiemelt rendezvények fő szervezője: a Nándorfehérvári Diadal Emléknapja az első, ahol a programok megszervezéséért és lebonyolításáért már teljes egészében a hivatal felel.

A 2014-es emléknap programjának részeként július 21-én katonai foglalkozáson vesznek részt gyermekek Szentendrén, az MH Altiszti Akadémiáján, ahol megismerkednek a laktanyával és a közreműködő alakulatokkal. A diákok július 22-én reggel a MAHART hajójával indulnak Szentendréről, majd csatlakozik hozzájuk a Szent Flórián tűzoltóhajó, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred három aknamentesítő hajója (a 31-es Dunaújváros, a 32-es Dunaföldvár és a 22-es Óbuda), valamint a Tas parancsnoki motoros.

Az ünnepi hajókötelék 09.30-kor érkezik meg Budapestre, a Széchenyi István térhez (Akadémia kikötő).
A hajók kikötésekor az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adnak és a tűzoltó hajó nemzeti színű dísz-vízsugarat bocsájt ki. A Szentendre felől érkező hajók kikötését, majd a díszsortüzet a Lánchídról, illetve a budai felső rakpartról érdemes figyelemmel kísérni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a díszsortűz erőteljes hanghatással jár, ezért kérjük a lakosság szíves megértését!

1595975769

10 órakor díszmenet indul – az MH BHD 32. Honvéd Nemzeti Díszegység és az MH BHD Központi Zenekara, valamint hagyományőrző egyesületek vezetésével – a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóból a Hunyadi-szoborhoz. 11 órától kezdődően a szobornál katonai tiszteletadással koszorút helyez el Magyarország Kormánya nevében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és a Főpolgármesteri Hivatal nevében dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes.
Ezt követően a délben kezdődő emlékműsoron a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ünnepi beszédet mond dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A programsorozat zárásaként a gyerekek 14 órától rendhagyó történelemórán vesznek részt a múzeumban, amelyen élményszerű formában ismerkedhetnek meg a történelemmel a nándorfehérvári diadalra emlékezve.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az emléknap programjai miatt a Széchenyi István tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János utca – Hunyadi-szobor útvonalon forgalmi lezárás várható és ehhez kapcsolódóan megállási tilalom lép életbe.

További információk a www.nandorfehervaridiadal.kormany.hu honlapon találhatók.

1595975769

Fotó: archív