Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utca-front: plakátkiállítás a nagy háborús állandó tárlatra készülve

Szöveg: Dr. Sallay Gergely |  2015. március 14. 10:47

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával létrehozandó nagy háborús állandó kiállítás újabb üteme valósult meg Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM). És ez már a látogatók szeme előtt sem marad rejtve.

1595989532

A tervek szerint 2015 őszén megnyíló új tárlat szervesen illeszkedik az intézmény azon állandó kiállításainak sorába, amelyek a magyar katona történetét mutatják be. A mintegy 740 négyzetméter alapterületen készülő tárlat „előfutáraként" a HM HIM első emeleti folyosóján néhány napja már megtekinthetők az intézmény gazdag grafikai és szöveges plakátgyűjteményének értékes és látványos első világháborús darabjai. Az eredeti formában kiállított 34 darab plakátot tematikus bontásban, a témához kapcsolódó archív fényképfelvételek társaságában mutatják be − az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásának köszönhetően restaurált és keretezett formában.

1595989532

Az állandó kiállítás megnyitásáig önálló tárlatként látogatható plakátbemutató az Utca-front nevet viseli.

A bemutatott falragaszok a XX. század eleji, európai színvonalú magyar plakátművészetből adnak ízelítőt, egyúttal a Nagy Háború hátországi történéseibe engednek bepillantást. Abba a világba, amelyben a jótékony célú akciókat, a nyersanyaggyűjtést és a hadikölcsönjegyzést hirdető színes nyomatok az utcakép állandó szereplői voltak. A plakátok Bér Dezső, Biczó András, Bíró Mihály, Földes Imre, Geiger Richárd, Kóber Leó, Moldován Béla, Végh Gusztáv és Vértes Marcell grafikai alkotásai.

A pályázati támogatás másik látható jele az a két tucat felújított haditechnikai eszköz, amelyek az épületet körülvevő külső tereken irányítják a látogatók figyelmét az első világháborús évfordulóra és a készülő kiállításra.

1595989532

A tavalyi évben – szintén a centenárium jegyében – felújított haditechnikai eszközökhöz csatlakozva most újabb különleges és látványos műtárgyak (tüzérségi lövedékek, aknavetők és az ellenséges támadások ellen védő páncélkupola) kaptak igényes és a szakmai szempontoknak is megfelelő új külsőt. A látogatók az intézmény falai mellett többek között szemügyre vehetik, milyen hatalmas is volt a híres osztrák–magyar 30 és feles mozsár lövedéke.

Az előkészületben lévő új állandó kiállítás, amely a „Magyarország Nagy Háborúja" címet viseli majd, osztrák–magyar (azon belül hangsúlyosan magyar) szemszögből mutatja be a háború és az azt megelőző időszak eseménytörténetét, a látványelemek terén a frontélet és a hátország jellegzetességeire fókuszálva, speciális módszerek és eszközök segítségével. A kiállítási termekben az enteriőrök, klasszikus tárlók és audiovizuális eszközök egysége, illetve azok megfelelő arányú jelenléte biztosítja majd az eltérő igényekkel és tudásszinttel érkező látogatók különböző szintű, mégis közös élményszerzését.

1595989533

Fotó: HM HIM