Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4 védelempolitikai vezetők találkoztak Budapesten

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2014. február 11. 18:27

A Visegrádi Együttműködés (V4) védelempolitikai igazgatóinak formális, a magyar V4 elnökség keretében történő második találkozóját tartották február 10-11-én, Budapesten.

A magyar delegációt vezető Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára Jan Havranek cseh és Marcin Kazmierski lengyel védelempolitikai igazgatókat, valamint Dalibor Pavolka, szlovák védelempolitikai főosztályvezetőt látta vendégül.

1595966857
A megbeszélés résztvevői egyebek mellett megvitatták a hosszú távú védelmi együttműködésről szóló stratégiai elképzelést

A megbeszélés résztvevői – a március 13- án és 14-én, Visegrádon tartandó V4 védelmi miniszteri ülés előkészítéseként – nagy hangsúly fektettek találkozójukon a V4-ek erősítését szolgáló védelempolitikai és védelmi tervezési dokumentumok tervezetének megvitatására, az évenkénti V4-es gyakorlatokra, valamint a 2016 első félévében felállítandó V4 EU- harccsoporttal kapcsolatban felmerülő aktuális kérdések megtárgyalására.

A tavaly októberi kormányfői döntés alapján a V4 országok képviselői megvitatták a hosszú távú védelmi együttműködésről szóló stratégiai elképzelést, valamint lefektették a regionális védelmi tervezési együttműködés kereteit.

1595966857
Aktuális védelempolitikai és műveleti kérdések is szóba kerültek

A találkozón a védelempolitikai igazgatók megállapodtak a két dokumentum főbb üzeneteiben, amelyek véglegesítése – az előzetes elképzelések szerint – a védelmi miniszterek márciusi találkozóján történhet meg.

További témaként merült fel a V4 EU-harccsoport együttműködési megállapodás-tervezetének, illetve a harccsoport felállításával kapcsolatos egyéb feladatoknak az áttekintése. Az igazgatók megvitatták az – ugyancsak kormányfői döntés alapján évenként megrendezendő – V4-es hadgyakorlatok részleteit is.

A kétnapos rendezvény zárásaként aktuális védelempolitikai és műveleti kérdések is szóba kerültek.

Fotó: Rácz Tünde