Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsó elesett!

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 10. 16:40

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Varsó elesett – e két szóban világtörténelmi jelentőségű események vannak összezsúfolva. Ha maradandó eseményt teremtettek az osztrák-magyar és német fegyverek: akkor Európa és Ázsia, Nyugat-Európa és Oroszország közé beékelődik az első nagy várbástya és akkor ez a háború, amellyel Oroszország az európai szárazföldön való főuralmát akarta megteremteni, Oroszországnak Nyugat-Európából való teljes kiűzetésével és Ázsia felé való visszaszorításával fog végződni" – adta hírül a Népszava. A tudósító kiemelte, „Varsó bevétele mintegy, jelképesen vége felé hajszolja a háborút és ezzel a világ történelmében valóban új fejezetet nyitna meg. Varsó eleste az orosz hadsereg katasztrofális erkölcsi és politikai és — talán katonai összeomlását is jelenti. Összeomlását annak a hadseregnek, amely számbeli fölénye ellenére sem boldogulhatott, mert oly országok hadseregeivel állott szemben, amelyekben Oroszországhoz viszonyítva magasabb a művelődés és kevesebb az elnyomatás."

„Varsó elestének a Balkánra gyakorolt lenyűgöző hatását az entente diplomáciája kétségbe esett erőlködéssel igyekszik lerontani, a csata mezők véres kudarcait kipárnázott ajtók mögött, zöld asztalok mellett korrigálni" – számolt be a Pesti Hírlap. „Az entente – diplomácia, miután az orosz gőzhenger teljességgel csütörtököt mondott, Bukarestben, Szófiában, Athénben és Nisben le akar hengerelni minden további ellenállást, minden egymás közti érdek különbséget, hogy aztán egyesült erővel lódíthassa a balkáni államokat Konstantinápoly ellen. Varsó után már Párizs és Calais sötét árnyéka vetődik előre, Varsóra, Párizsra és Calaisra az egyetlen lehetőség, ami az egyensúlyt annyira – amennyire helyrebillenthetné, csak Konstantinápoly lehet. Miklós nagyherceg, Joffre és French nem segíthet már, helyükbe lép hát Szaszonov, Deleassé és Grey s a Balkánon akkreditált alvezéreikkel nekilátnak a munkának s katonai műnyelven szólva a leghatalmasabb tüzérségi erőfeszítéssel dolgozzák meg a szerb, a bolgár , a román és a görög terepet. Fenyegetőznek és megalázkodnak, konyerálnak és terrorizálnak" – írta a napilap.

1595998526

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)