Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi miniszteri találkozót rendeztek Liblicében

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. május 25. 16:07

A csehországi Liblicében tartották a Visegrádi Együttműködés védelmi minisztereinek találkozóját, ahol a magyar delegációt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes vezette.

A találkozó fókuszában a közelgő varsói NATO csúcstalálkozóhoz kapcsolódó aktuális témák álltak. A résztvevő felek többek között a NATO keleti területein lévő védelmi képességek fejlesztéséről, továbbá a balti államok területét érintő megerősítő intézkedésekhez való V4-es hozzájárulás részleteiről egyeztettek. Mindemellett a találkozón napirendre kerültek az Európát érintő jelentősebb aktuális biztonságpolitikai kihívások, így a migráció, a terrorizmus, és az Oroszországgal fennálló viszony.

1596014116

A résztvevő felek egyetértésüket fejezték ki a NATO keleti előretolt jelenlétének szükségessége kapcsán, valamint abban, hogy a déli irányból érkező biztonsági kihívások leküzdése érdekében további konstruktív és hatékony együttműködésre van szükség.

Az egyeztetésen elismerésüket fejezték ki Magyarországnak a migrációs válságban és Európa megvédésében tett erőfeszítéseiért.

A V4 védelmi miniszteri találkozó zárásaként a felek közös nyilatkozatot írtak alá, melyben méltatták a cseh elnökség során elért eredményeket, valamint támogatásukról biztosították a NATO megerősítő intézkedéseit.

1596014116

Fotó: Honvédelmi Minisztérium és army.cz