Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viszontlátogatás az MH Vezetési és Doktrinális Központban

Szöveg: Sipos Boglárka főhadnagy |  2012. november 24. 8:07

Az MH Vezetési és Doktrinális Központnál járt viszontlátogatáson dr. Walter Wintschalek, az osztrák Nemzetvédelmi Akadémia Nyelvi Intézetének nyelvészeti és terminológiai osztályvezetője.

Tamási Béla mk. ezredes, megbízott parancsnok fogadta dr. Wintschaleket, majd szakmai egyeztetésüket követően az MH VDK Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztálya mutatta be rendeltetését, felépítését, működését. Részletesebben kitértek a terminológia – mint új szakterület a központnál − fontosságára, kihívásaira.

1595945165

Az osztrák fél részletes képet kapott a Terminológiai Harmonizációs Testület munkájáról, az előtte álló kihívásokról, az AAP-6 fordításáról (NATO-szakkifejezések és -meghatározások szógyűjteménye angol és magyar nyelven), a NATO-szabványok, -szabályzók fordítóképességének tervéről. Ezt követően Walter Wintschalek bemutatta a MiLexet (Military Lexicon), amelyet az osztrák védelmi miniszter jóváhagyásával adnak ki minden évben. A MiLex normatív katonai szakkifejezéseket és azok meghatározásait tartalmazza.

A két ország együttműködését jól példázza, hogy a jövőben is tervezik folytatni a közös munkát, tapasztalatcserét, ezzel is erősítve a személyes kapcsolatokat, valamint bízva a szakterület kölcsönös fejleszthetőségében.