Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízi deszant, ahogy csak a rakétások tudják

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. szeptember 22. 19:06

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának szervezésében Győrben rendezték meg a XIII. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyt. A látványos eseményből az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is kivették a részüket.

1595979354

Szeptember 17-én, a Mosoni-Duna partján gyülekezett a 13 csapatból álló mezőny, hogy vízi rendészeti szakmai ismeretei alapján megméresse magát. A résztvevőknek a bójákkal kijelölt gyorsasági, valamint ügyességi pályákon kellett különböző manőverek – egyebek mellett szlalomozás, tolatás, folyosón történő áthaladás, kikötőponton mellé állás, mentőöv-elhelyezés – teljesítésével felülmúlniuk egymást.

A győri katonák egy izgalmas vízideszant-bemutatóval színesítették a meghívott vendégek jelenlétében zajló szakmai programot.

1595979354

Ugyan a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi egységének alaprendeltetése – a NATO- és európai uniós kötelezettségek teljesítése mellett – az ország területének, kiváltképp légterének védelme, a kiemelt fontosságú polgári, ipari objektumok és a harcoló szárazföldi csapatok légvédelmi rakétaoltalmazása, vagyis a legkevésbé sem vízhez kötődő tevékenységek, ennek ellenére a győri alakulat is rendelkezik úszóképes eszközökkel. Ezek egyike a CSM−40 típusú rohamcsónak, melyet vízi átkelésre, felderítésre, mentésre, valamint híd- és kompépítési feladatok támogatására rendszeresítettek.

A katonák bemutatóján két – 28 lóerős motorral szerelt, 6,5 méter hosszúságú – vízi jármű
szállított 4-4 lövészt, akik egymást biztosítva igyekeztek partra szállni az ellenséges területen. A katonák a parton hídfőállást foglaltak, vagyis a csónakokból kiugorva, 360 fokos biztosítás mellett egy félkör alakú területet tartottak fenn a néhány perccel később – szintén vízen, egy PTSZ-M típusú úszó lánctalpas szállító harcjármű segítségével – érkező MISTRAL ATLAS rakétaindító állvány számára.

1595979355

Noha a Mercedes Unimog terepjáró teherautóra telepített indítóállvány tömege rakétákkal együtt meghaladja a hét tonnát, ez nem okozott gondot a közel 12 méter hosszú, három méter széles monstrumnak, hiszen 10 tonnás teherbírással rendelkezik. Miután a lánctalpas eszköz kiúszott a partra, a légvédelmi lövészek elfoglalták a helyüket az infravörös önrávezetés elvén működő rakéták indítóállványánál, s nekiláttak a – tervek szerint hamarosan érkező – saját erők légvédelmi rakétaoltalmazása érdekében a repülőeszközök felderítésének, azonosításának, felkészülve azok esetleges megsemmisítésére.

Azonban az ellenség váratlanul nagy erejű támadást indított a partra szállt honvédekkel szemben, akik a hatalmas túlerő miatt kénytelenek voltak visszavonulni a saját csapataik által ellenőrzés alatt tartott területekre. Természetesen a győri katonák erősítéssel visszatérve le tudták volna győzni az ellenséget, azonban a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt erre nem kerülhetett sor.

1595979355

Fotók: Törőcsik Krisztina