Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zajlik a háború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 30. 19:32

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlapban olvashatjuk, hogy zajlik a háború. A budapesti tudósító közli, a pancsovai rendőrkapitányság távbeszélőn jelenti 29-én 11 óra 50 perckor: Belgrád előtt ma este 9 óra 30 perc óta ismét szólnak a szirénák. A monitorok Zimony és Pancsova között Belgrádot oldalról bombázzák. Az ágyúharc heves. A csapatok jelenleg még a Duna és a Száva bal partján állnak. Belgrád ég.

A Pesti Napló is arról ír, hogy Belgrádot bombázzák. „Hadseregünknek ez lesz az első fegyverténye, hogy az ellenséges ország fővárosát foglalja el. Akik Belgrád alatt a harcot vívják, egytől-egyig magyar fiúk: a szolnoki 68. számú cs. és kir. gyalogezred vitézei."

A Népszavában írnak az első zimonyi harcokról is, ahol a világháború első halottja – Kovács Pál – életét vesztette. Az újságban továbbá olvashatunk, hogy más országok miként viszonyulnak a háborúhoz: a monarchia diktál, Oroszország mozgósít. Románia megpróbál semleges maradni, úgy mint Bulgária is.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976342
Címkéklapszemle