Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zeppelines támadás Párizs ellen: 24 halott

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. február 1. 15:21

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A szombat éjszakai Zeppelin-támadás Páris ellen vasárnap éjszaka megismétlődött" – olvashatjuk a Pesti Hírlapban. A cikk így folytatódik: „ma már a német legfőbb hadvezetőség is hirt ad a támadásokról, amelyeket azzal indokol, hogy a franciák Freiburg városát repülőgépekről bombázták s erre adott válasz volt Páris bombázása Zeppelinekről. (…) A vasárnap éjszakai támadás az eddigi francia jelentések szerint nem okozott nagyobb károkat, annál nagyobbakat azonban a szombati: ötemeletes házak dőltek romba és a kormány és a közvélemény „nyugodt kedélyállapotát" jellemzi, hogy a párisi cenzura tizenöt órán át nem engedte vidékre jutni a hivatalos hireket." Később olvashatjuk, hogy a támadásban 24-en életüket vesztették, 28-an pedig megsebesültek.

1596008116

A Pesti Hírlap hasábjain német hivatalos jelentések repülőgépharcokról adnak számot. „Az entente-nak egy uj német réme támadt a levegőben: a Fokker-tipusu repülőgép. A balkáni hadszintéren egy ellenséges repülőraj — francia jelentés szerint 45 gépből álló — Monasztirt bombázta, a nyugati hadszintéren Metzre dobott bombákat; ennek az utóbbi repülőrajnak egyik gépét a németek lelőtték. Viszont a nyugati hadszintéren német repülők sikerrel bombázták az ellenség harcvonala mögött fekvő vasúti állomásokat és katonai telepeket s a német legfőbb hadvezetőség külön hangsúlyozza, hogy a légi harcok egész sorozatában az ellenség maradt alul. De a német tengerészeti vezérkarnak is jelenteni valója akad légi támadásokról: vasárnapra virradó éjjel egy német vizi repülőgép bombákat dobott Doverre, vasárnap délután pedig két német hydroplán a Dovertől nyugatra levő houghami léghajócsarnokra. Tehát Anglia földjének is kijutott egy kis német repülőtámadás. (…)"

A Népszava második oldalon számol be arról, hogy Montenegróban nincsenek harcok és a fegyverletétel simán zajlik. „A montenegrói hadsereg lefegyverzése csak ugy, mint eddig, simán folyik. Mindenütt, ahol csapataink megjelennek, a montenegrói zászlóaljak tisztjeik vezetése alatt vonakodás nélkül beszolgáltatják fegyvereiket. (…) Skutariban 12 ágyút, 500 puskát és 2 géppuskát zsákmányoltunk. Az ellenséges táborból származó mindazok a hirek, amelyek montenegrói uj harcokról szólnak, tisztára koholtak. Az, hogy a király országát és hadseregét otthagyta, valónak bizonyult. Hogy a tényleges kormányzati hatalom kinek a kezében van, ez időszerint még határozottan nem állapitható meg, de ennek a montenegrói hadjárat katonai eredménye szempontjából nincs semmilyen jelentősége" – tudjuk meg Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese beszámolójából.

A Népszavában olvashatjuk még, hogy Albániában előrenyomulnak a csapatok. „A montenegrói fegyverletétel váratlanul sima lebonyolítása folytán csapataink sokkal, korábban kezdhették meg az Albániába való előrenyomulást, mint eredetileg tervezték. Hadoszlopaink déli irányban vonulnak az albán hegység lábánál."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)