Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaszeretet, tanulás, jövő

Együttműködési megállapodás a Kodolányi János Egyetemmel

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 16. 15:40

A már meglévő oktatási, kutatási területen megvalósuló együttműködés elmélyítése, tematikus összehangolása, kiterjesztése és intézményesítése a célja annak a megállapodásnak, amelyet augusztus 16-án, Székesfehérváron írt alá a Honvédelmi Minisztérium és a Kodolányi János Egyetem. A megállapodást Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Vizi László Tamás az egyetem megbízott rektora látta el kézjegyével.

20240816_Kodolanyi_HM_megallapodas_Vargha_Tamas_Szekesfehervar_SG_022

Az együttműködés mindkét fél számára előnyös. A Honvédelmi Minisztérium célja a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya ismertségének és népszerűségének növelése, a toborzási hatékonyság továbbfejlesztése. A KJE a hallgatói létszám és a hallgatói gyakorlati képzés színvonalának növelését várja az együttműködéstől, illetve, hogy a hadtörténeti specializáció, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a diplomásápoló-képzés területén szorosabbá váljon a kapcsolat.

Vargha Tamás beszédében kiemelte, hogy Székesfehérvár 1100 éves, nagy múltú katonaváros, ahol egykoron szinte minden férfi honvédként szolgálta a hazát – már Szent István korában is. Ma pedig már nemcsak a férfiemberek, hanem a hölgyek is készen állnak arra, hogy megvédjék Magyarországot, az otthonukat.

20240816_Kodolanyi_HM_megallapodas_Vargha_Tamas_Szekesfehervar_SG_010

„A királyi napok idején történelmi fővárosunk a középpontba kerül. Katonaváros és egyetemi város is Székesfehérvár. Együttműködésünk végigkísérte az elmúlt évtizedeket. Büszke vagyok, hogy ma ezt a megállapodást megköthetjük. Együttműködésünknek számos területe lesz, szeretnénk, ha a székesfehérváriak a Kodolányi Egyetem segítségével is tudnák szolgálni a hazát, akár hivatásos, vagy szerződéses katonaként, akár területvédelmi tartalékosként.”

Dr. Vizi László a megállapodás részleteiről szólva elmondta, a tartalékos haderőt illetően az utánpótlás biztosítása a céljuk. „Toborzópontokat, tájékoztató anyagokat, egyéni tanulmányi rendet, kedvezményeket biztosítunk elköteleződő hallgatóinknak, a tartalékosként teljesített szolgálatot elfogadjuk gyakorlatként, szabadon választott tárgyként. Minden hallgatónk felveheti a Honvédelmi alapismeretek kurzust, ezzel is erősítve a hazaszeretetet.”

Vizi László elmondta, hogy a történelem mesterszakon elmélyült együttműködés várható a Magyar Honvédséggel a hadtörténeti és hadművészeti specializáció területén. Az ápoló szakon folyik a katonai ápoló specializáció akkreditációja, illetve a mérnök-informatikus szakon is gyakorlati és fejlődési lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség az érdeklődő hallgatók számára.