Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HEAT képzés: az élet megóvása a világ válságövezeteiben

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2020. szeptember 3. 17:28

A Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam - Hostile Environment Awareness Training (HEAT) - ünnepélyes oklevélátadó ceremóniáját tartották szeptember 3-án, csütörtökön, a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében. Az átadón – mások mellett - jelen volt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

20200903_HEAT oklevélátadó (4)

A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága, a Honvédelmi Minisztérium és az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) közös rendezvényén Kiss Róbert ezredes, az MH BTKK parancsnoka elmondta: a szolnoki alakulatnál 2017 óta tartanak olyan felkészítéseket, amelynek során diplomatákat, követségi dolgozókat és civil szervezetek munkatársait készítik fel a műveleti területen tapasztalható kihívásokra. A Hungary Helps Programban résztvevőket először képezték ki a szolnoki központban és Táborfalván. A HEAT képzésen résztvevők - többek között - térképismereti, egészségügyi, aknaismereti, betegápolási, vallási és társadalmi ismereteket sajátíthattak el a kiképző központ oktatóitól.

20200903_HEAT oklevélátadó (5)

A Hungary Helps Program megvalósulásáért felelő Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára beszédében köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek és a kiképző központ munkatársainak a felkészítésért, melynek során a világ válságövezeteiben dolgozó munkatársaikat képezték ki. Az államtitkár hangsúlyozta: a tanfolyam során a résztvevők olyan élethelyzetekkel ismerkedtek meg, melyek tapasztalatai az elsajátított elméleti ismeretekkel együtt segítik a válságövezetben dolgozó kollégáikat. „Ez a kiképzés alkalmas arra, hogy megóvjon életeket és segítse a misszióban tevékenykedő munkatársainkat” – fogalmazott Azbej Tristan államtitkár, aki maga is elvégezte a HEAT képzést. Az államtitkár kiemelte: a Magyar Honvédség egy olyan ügyet támogatott a HEAT képzés biztosításával, ami arra hivatott, hogy a Hungary Helps Program a magyar emberek és az ország nagylelkűségét jelenítse meg a humanitárius segítségnyújtás és a szolidaritás megnyilvánulásán keresztül a világ azon tájain, ahol keresztényeket üldöznek.

20200903_HEAT oklevélátadó (6)

Kármán Krisztina, a Hungary Helps önkéntes programjának igazgatónője beszédében szintén köszönetét fejezte ki az MH BTKK munkatársainak, amiért munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a világjárvány lecsengése után önkénteseik megkezdhessék tevékenységüket a világ válságövezeteiben.

A beszédek után Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka és Kiss Róbert ezredes adta át az okleveleket a HEAT képzés elvégzőinek.

GALÉRIA