Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hét eredményes hónap

Új olasz kontingens érkezett a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportba

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga és Pelsőci Miklós őrnagy |  2023. február 14. 10:58

Massimiliano Careddu alezredes, parancsok vezetésével új olasz kontingens érkezett Magyarországra, a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportba (enhanced Vigilance Activity Battle Group - eVA BG) február 13-án, hétfőn. A Veszprém melletti Újmajor katonai bázison megrendezett ünnepélyes átadás-átvételi ceremónián Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese méltatta az olasz kontingens munkáját.

Olasz_kontingensvaltas_Ujmajor_20230213_07 copy

A rendezvényen a távozó kontingens parancsnoka, Fortunato Sion alezredes úgy fogalmazott: az olasz hadsereg Taurinense hegyivadász dandárja egy olyan műveleti és képzési ciklus végére ért, amely összesen több mint egy évig tartott. A parancsnok kitért arra, hogy az olasz kontingens előretolt csoportja 2022. július 20-án érkezett meg az Újmajor bázis táborába. Tájékoztatást adott az eddig elvégzett kiképzés-támogatási feladatokról is, emlékeztetve arra, hogy a kontingens először a White Fox 2022 elnevezésű gyakorlat főszereplője volt az olaszországi Susa-völgy és a Chisone-völgy közötti durva hegyvidéki környezetben, majd egy másik intenzív időszakot Norvégiában kezdtek a Cold Response 22 kihívást jelentő NATO-gyakorlat keretében, és végül a Candelo 22 júniusi gyakorlattal fejezték be a felkészülésüket.

„Most, majdnem hét hónappal a telepítésünk után, elmondhatom, hogy - köszönhetően mindannak, amit a műveleti színtéren való bevetés előtt végrehajtottunk - képesek voltunk elérni minden kitűzött célt, elszántsággal, kitartással és lelkesedéssel uralva minden kihívást, amely útközben felbukkant” – mondta beszéde végén Fortunato Sion alezredes, majd átadta a kontingens zászlóját az új parancsnoknak, Massimiliano Careddu alezredesnek.

Olasz_kontingensvaltas_Ujmajor_20230213_12 copy

A rendezvényen részt vett az olasz közös hadműveleti parancsnok Francesco Paolo Figluiolo tábornok is, aki közvetlenül az ünnepség előtt érkezett Pápára, az MH 47. Bázisrepülőtérre. A tábornok köszönetet mondott a magyar hatóságoknak és az ország lakóinak azért a „legmelegebb vendégszeretetért és a nagyfokú támogatásért, amit a csapatunknak nyújtottak”, és hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát.

Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese értékelte az olasz kontingens munkáját, majd úgy fogalmazott, hogy a mai napon megkezdődik az olasz katonák kivonása és új kontingens kezdi meg munkáját.

Olasz_kontingensvaltas_Ujmajor_20230213_19 copy

„Több, mint egy évvel ezelőtt, 2021 decemberében a NATO elhatározta, hogy négy országban – Bulgáriában, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – előretolt harccsoportokat hoz létre a szövetség megerősítésére. Olaszország az elsők között ajánlott fel egy századot ehhez a munkához” – mondta Sándor Zsolt altábornagy.

A rendezvény – amelyen Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete is részt vett – kitüntetések átadásával zárult.