Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd a haderő és a társadalom között

Szöveg: Ujházy László |  2011. február 21. 9:29

Február 9–12. között tartotta szokásos, együttes, téli ülését a brüsszeli NATO központban a CIOR (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve), a NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége és a CIOMR (Confédération Interalliée des Officiers Médicaux de Réserve), a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetsége. A Magyar Tartalékosok Szövetségét (MATASZ) a CIOR rendezvényein a cikk írója, Ujházy László CIOR alelnök képviselte.

A szövetség egy politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, amelynek célja egyfelől megteremteni az együttműködés feltételeit a NATO tagállamok tartalékos szövetségei között, másfelől erősíteni a NATO iránti szolidaritást. A CIOR fő feladata a NATO politikájának támogatása, valamint segítségnyújtás a szövetség céljainak elérésében. A NATO Katonai Bizottsága 1988. március 27-én MC 248/1 számú határozatában ismerte el a CIOR/CIOMR működését. Napjainkban, hozzávetőlegesen, 1,3 millió tartalékos tisztet képvisel, ezzel a világ legnagyobb tartalékos szerveződése. A téli ülés a CIOR második legjelentősebb rendezvénye a nyári kongresszus után. Erre mindig Brüsszelben, a NATO központban kerül sor, február elején.

A CIOR elnök és a CIOMR elnök ünnepélyes megnyitóját követően a plenáris ülés legfontosabb momentuma John McColl vezérezredes, a NATO európai erőinek főparancsnok-helyettese (NATO Deputy Supreme Allied Commander Europe – DSACEUR) tájékoztatója volt a NATO aktuális ügyeiről. Az előadás külön hangsúllyal szólt az új stratégiai koncepcióban foglaltakról és az afganisztáni helyzetről.

Ezt követően Rob Van der Meer orvos dandártábornok, a NATO Katona-egészségügyi Szolgálat Főnökeinek Tanácsa (Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO – NATO COMEDS) elnöke tartott előadást saját szervezetéről, különös tekintettel a tartalékos állomány szerepéről a katona-egészségügy terén.

A NATO brüsszeli központjába akkreditált állandó CIOR képviselő kezdeményezésére – idén először – lehetőség volt találkozni az állandó képviselőkkel egy közös munkaebéd keretében. A CIOR eltökélt szándéka, rendszeressé tenni és jobban előkészíteni ezt, az évi egy találkozót.

A plenáris ülés után a CIOR legfelsőbb döntéshozatali testületében, a tanács munkájában vettem részt. A tanácskozás elején videó üzenetben köszöntötte a hallgatóságot James Stavidris tengernagy, a NATO európai erőinek főparancsnoka (NATO Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), aki egyben az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoka (Commander of the United States European Command – USEUCOM) is. A tengernagy kiemelten foglalkozott a tartalékosok, a tartalékos szövetségek kiemelkedő lehetőségeivel abban, hogy hidat képezzenek a haderő és a társadalom között, hiszen az önkéntes haderők időszakában ennek nagyobb jelentősége van, mint korábban.
A tanácsban megtudtu: 2012–2014 között Franciaország, 2014–2016 között pedig Bulgária adja a szövetség elnökségét. A 2012. évi nyári kongresszus Koppenhágában lesz július 30 – augusztus 4. között.

A rendezvény során tájékoztatást kaptunk az idei CIOR nyelvtanfolyamról is. A tanfolyam a moldovai Kisinyovban lesz július 17–30. között. A magyar tartalékosok akár húsz hallgatót is delegálhatnak.
A következő, jelentősebb CIOR rendezvény 2011. augusztus 1–6. között, a nyári kongresszus lesz, Varsóban.

A rendezvényt záró plenáris ülésen a lengyel delegáció prezentációt tartott a nyári kongresszusról. A rendezvény fő témája: a NATO új stratégiai koncepciója és a tartalékosok.

Összességében megállapítható, hogy a rendezvény igen hasznos volt, mind a CIOR útkeresése, mind pedig a hazai ügyek előmenetele szempontjából. Érezhető volt, hogy a CIOR kiszámítható partnerként tekint hazánkra és nagy várakozással néz a további együttműködés elébe. Különösen, most amikor nálunk is új lendületet kap az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése, hiszen a CIOR programjainak zöme ezt az állománycsoportot célozza meg.
A tartalékosok rugalmasságára, kompetenciájára, költséghatékonyságára és motivációjára a mai komplex biztonsági környezetben jóval nagyobb szükség van, mint valaha. Ebben tudnak segíteni a nemzeti tartalékos szövetségek és azok nemzetközi integrációi – így a CIOR. Növekvő szükség van, továbbá a tényleges állományú erőkkel való szorosabb együttműködésre, illetve a szövetségesek közötti fokozottabb interoperabilitásra. Története során, a CIOR messzemenően bizonyította hasznosságát ezeken a területeken.


 Fotó: Henry Plimack