Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland katonák estek fogságba Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 11:15

Moammer Kadhafi líbiai elnök fegyveresei foglyul ejtettek három holland katonát vasárnap az észak-afrikai országban, amikor a katonák polgári lakosokat akartak kimenekíteni – tudta meg az AFP csütörtökön a hágai védelmi minisztériumtól. A tengerészgyalogosok foglyul ejtéséről a De Telegraaf című holland napilap számolt be, és a haderőnem egy meg nem nevezett tisztségviselője megerősítette ezt. A védelmi minisztérium közölte, hogy a katonák szabadon engedése érdekében „intenzív diplomáciai tárgyalásokat” folytatnak.

A katonák helikopterrel Szirt városából menekítettek ki éppen két civilt, egy hollandot és egy másik európait, amikor közvetlenül földet érésük után a fegyveresek megtámadták őket. A két polgári személyt a líbiaiak elvitték Hollandia tripoli nagykövetségére, majd elhagyhatták az országot – írta a lap.

A holland katonai helikopter a líbiai partoknál horgonyzó, a kimenekítési műveleteket támogató Tromp hadihajóról szállt fel.

A tengerészgyalogosok elfogásának híre egy nappal azt követően derült ki, hogy a kormányellenes erők visszaverték a Kadhafihoz hű fegyvereseket Bregánál. A város 740 kilométerre keletre fekszik a fővárostól, Tripolitól.

Kadhafi fellépése a Közel-Keleten és Észak-Afrikán végigsöprő kormányellenes erőkkel szemben a legdurvább az arab világban. A líbiai vezetőt támogató fegyveresek most átcsoportosítják erőiket, hogy visszaszerezzék a rendszer ellenfelei által ellenőrzés alá vont területeket.

Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közölte: hivatalos vizsgálatot kezd annak megállapítására, hogy a Kadhafi-rezsim követett-e el emberiesség elleni bűncselekményeket Líbiában.

Fotó: www.telegraaf.nl