Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia: hatezer halálos áldozat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 10:22

A líbiai kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a 6 ezret, ebből csak Tripoli városában 3 ezren vesztették életüket – közölte szerdán Párizsban az Emberi Jogok Líbiai Ligája nevű szervezet szóvivője.

„Az áldozatok száma az egész országban 6 ezer, amelyből 3 ezren Tripoliban, 2 ezren Bengáziban, ezren pedig más városokban", Zavíjában vagy Zentenben (haltak meg) – mondta Ali Zeidan, az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű nem kormányzati szervezet párizsi székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

A szóvivő jelezte, hogy ez a szám jóval magasabb, mint amiről eddig tudni lehetett, és feltehetően tovább fog nőni.

„A Tripoliban végrehajtott bombázások áldozatainak holttestét kamionokban szállították el és a városon kívül tömegsírokban ásták el őket. A sérültek eltűntek a kórházakból, a hatalom minden bűnjelet meg akar semmisíteni" – hangsúlyozta a líbiai szervezet képviselője.

A FIDH február 23-án még arról számolt be, hogy a fegyveres összetűzésekben 640-en haltak meg, a diplomáciai körökben keringő félhivatalos jelentések szerint ezer és 2 ezer közé tehető az áldozatok száma.

A szóvivő Csádot azzal vádolta meg, hogy meghatározó szerepet játszik a líbiai rezsimet védő külföldi zsoldosok akciójában. „Megközelítőleg 25 ezer zsoldos van Líbiában, de még nem vetették be mindet. Csádi tábornokok irányítják őket, a csádi líbiai nagykövet, Daoussa Deby utasításai alapján, aki a csádi köztársasági elnök, Idriss Deby Itno testvére" – állította a jogvédő.

Becslése szerint Tripoliban 3 ezer, a főváros körül pedig további 3 ezer Csádból, Nigerből, Maliból, Zimbabwéből és Libériából érkezett zsoldos harcol.

Zeidan szerint minél előbb repülési tilalmat kellene életbe léptetni a líbiai légtérben. Hozzátette: „Nem szeretnénk, ha külföldi katonák halnának meg Líbia területén, de ha Kadhafi folytatja a leszámolást, és ha a lakosság nem tudja magát megvédeni és lemészárolják, a nemzetközi közösség nem maradhat passzív" .

Moammer Kadhafi líbiai vezető párizsi emigrációban élő egykori protokollfőnöke eközben annak a véleményének adott hangot, hogy a diktátor Tripoliban van, de ott állandóan lakóhelyet vált, „soha nem fog külföldre távozni és végig harcolni fog".

Núri al-Miszmári – aki 36 évig állt Kadhafi szolgálatában – úgy tudja, hogy a líbiai vezető híveinek köre leszűkült a felkelés kitörése óta, de „van egy csoport, amelynek nincs más választása, mint vele harcolni". A volt líbiai politikus szerint Kadhafi azért vet be zsoldosokat, mert a hadseregben nem bízik.

Al-Miszmári a NATO katonai beavatkozását nem szeretné Líbiában, de szerinte meg kéne semmisíteni a repülőtéri felszállópályákat azért, hogy Kadhafi ne tudja a felkelőket bombázni.