Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brunssumi parancsnokhelyettes tett látogatást Magyarországon

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 19. 12:15

Luis Lanchares altábornagy, a brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (JFCBS) parancsnok-helyettese Székesfehérváron találkozott Sándor Zsolt vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével május 16-án, hétfőn, hogy egyebek mellett a képességfejlesztés kihívásairól tárgyaljanak.

Office Call between DCOM HDFC-DCOM JFCBS 16 May_24

A Magyar Honvédség folyamatban lévő fejlesztésével kapcsolatban Sándor Zsolt kiemelte mennyire fontos, hogy Magyarország beruházzon valós katonai képességeinek kiépítésébe, fejlesztésébe, amelyhez a NATO-nak kell biztosítania a megfelelő vezetési és irányítási rendszert.

Lanchares altábornagy rámutatott: tény, hogy minden NATO-nemzet közös elképzeléseket és értékeket vall. Ennek köszönhetően a szövetséges erők - beleértve az NATO Reagáló Erők (NATO Response Force; NRF) is - magas képességű, rugalmas és interoperábilis többnemzetiségű közös erők, amelyek szükség esetén képesek az elrettentésre és a szövetségesek védelmére, és önmagukban is a szövetség határozott fellépésének szimbólumai.

Hétfői programjának második részében Lanchares altábornagy a nemrég aktivált Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságon (HQ MND-C) tett látogatást. Siposs Ernő Péter dandártábornok, az HQ MND-C törzsfőnöke tájékoztatta a brunssumi parancsnokhelyettest a székesfehérvári katonai szervezet múltjáról és jövőjéről, beleértve a részleges, majd a teljes műveleti készenlét eléréséhez vezető utat is.Kiemelte, hogy az HQ MND-C egy újabb nagyszerű példa a NATO nemzetek összetartozására.

Visit to HQ MND-C - DCOM JFCBS 16 May_59

Délután Topor István ezredes, a magyar NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnoka fogadta Lanchares altábornagyot. A program során a JFCBS parancsnokhelyettese jelentéseket hallgatott meg az NFIU helyzetéről és meghívott szakemberek részvételével betekintést nyert a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeibe, további célkitűzéseibe. Ezt követően tájékozódott a jelenleg magyar vezetés alatt álló, de hamarosan többnemzetivé váló eVA harccsoport helyzetéről. A jelentések szünetében Lanchares altábornagy találkozhatott az NFIU HUN állományával is. A törzshöz szóló beszédében az altábornagy megköszönte a katonák erőfeszítéseit, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jövőben is ugyanolyan elszántsággal és professzionalizmussal kell teljesíteniük küldetésünket, mint eddig.

A NATO tagállamok közös védelemre irányuló határozott szándékát igazolva az NFIU HUN nemzetközi törzse azon dolgozik, hogy elősegítse a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Műveleti Erő (VJTF) és más NATO Reagáló Erők, például az Enhanced NRF (eNRF) elemek gyors bevetését, valós helyzetképet szolgáltat a befogadó nemzet képességeiről, illetve közvetlenül támogatja a Magyarországon feladatot végrehajtó különböző NATO-alakulatokat a közös siker érdekében.

Visit of DCOM JFCBS 16-17 May_107

Látogatásának második napján Lanchares altábornagy Garas László vezérőrnaggyal, az NFIU HUN korábbi parancsnokával is találkozott. A Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese bemutatta az MHP Integrált Műveleti Központ (IMK) feladatait és működését. Az IMK küldetése alapvetően kettős; a jelenlegi menekülthelyzettel és az illegális migrációval kapcsolatos magyar katonai tevékenységek irányítása mellett végzi az orosz-ukrán háború miatt, Magyarország északkeleti határvidékének biztosítása érdekében megkezdett Keleti Pajzs 2022 feladatban résztvevő harccsoport irányítását is. Ugyanígy a IMK felelős a honvédség külföldi misszióinak fenntartásáért és koordinálásáért, az illegális migráció ellenőrzéséért, valamint koordinálja a járvány megfékezése érdekében szükséges katonai tevékenységeket is.

Annak érdekében, hogy egy valós harci feladatok ellátására képes, meghatározó fontosságú magyar alakulatot is megismerjen, Lanchares altábornagy látogatást tett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, ahol a vendéget az alakulat törzsfőnöke fogadta. Kása István ezredes tájékoztatója kiterjedt a dandár múltjára és jövőjére, működésének és fejlesztésének fő irányaira, valamint az alakulatnak az ország védelmében és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban betöltött fontos szerepére. A dandár növekvő képességeinek szemléltetésére Lanchares altábornagy statikus bemutatón vett részt, amely során nemcsak az új haditechnikai eszközöket tekinthette meg, hanem találkozhatott az új eszközöket, felszereléseket napi szinten használó katonákkal is.