Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hónapok óta nem került sor ilyen súlyos összecsapásra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 1. 11:35

Kurd felkelők legkevesebb négy katonát megöltek, hét másikat pedig megsebesítettek szombat hajnalban Törökország keleti részén, ahol lecsaptak a hadsereg egyik előretolt állására. A Tunceli tartományban lévő Nazimiyében végrehajtott rajtaütésben az egység parancsnoka is életét vesztette.

A hatóságok szerint ez a támadás volt az elmúlt hónapok legsúlyosabb akciója török katonák ellen.

Törökországban a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984-ben kezdett fegyveres harcot az önálló kurd államért, amelyről időközben lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a többségében kurdok lakta, délkelet-törökországi kurd területek számára. A harcokban mintegy negyvenezren vesztették életüket.

A PKK tavaly áprilisban bejelentette, hogy határozatlan időre leteszi a fegyvert.

Miután azonban a Demokratikus Társadalomért (DTP) nevű kurd pártot decemberben betiltották, a PKK kilátásba helyezte a fegyveres harc felújítását. A szervezet vezetése szerint ugyanis a legfontosabb törökországi kurd párt törvényen kívül helyezésével Ankara lerombolta a politikai megoldás alapját. A török alkotmánybíróság azzal az indoklással tiltotta be a DTP-t, hogy kapcsolatokat ápol a PKK-val, amit az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekint.