Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos támadás a Szvat-völgyben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 1. 11:33

Legkevesebb három ember vesztette életét és öt megsebesült az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben szombaton egy piactéren elkövetett pokolgépes támadásban. Az első értesülések szerint öngyilkos merényletet hajtottak végre az Afganisztánnal határos térség legfontosabb városában, Mingorában.

Egy rendőrségi beszámoló szerint két kamikaze merénylő igyekezett működésbe hozni a robbanószerkezetet, de egyiküket még idejében lelőtték a rendőrök.

Mingorában legutóbb február 22-én hajtottak végre öngyilkos merényletet, akkor 9 ember halt meg.
Az Iszlámábádtól 125 kilométerre északnyugatra lévő festői szépségű völgy- a Himalája hegyláncának a lábánál – valaha Pakisztán legfelkapottabb turistaparadicsoma volt. 2007 őszén azonban pakisztáni tálibok kerítették hatalmukba a térséget, amely ettől kezdve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az afganisztáni tálibok hátországa is lett.

A Szvat-völgyből a pakisztáni hadsereg egy éve űzte ki a tálibokat, akik jelentős veszteségeket szenvedtek el, és tevékenységük érezhetően meggyengült. A biztonsági szervek szerint azonban a terroristák az utóbbi időben újra szervezkedni kezdtek a térségben. Képesek kitérni a kormányerők csapásai elől, és szórványosan pokolgépes támadásokat hajtanak végre a Szvat-völgyben a kormányhoz hű törzsi vezetők megfélemlítésére.

CímkékAfganisztán