Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ortodox kolostorba is ellátogatott a vezérkari főnök

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 1. 20:57

A nyugat-koszovói Pecben szolgáló MH KFOR Kontingens munkájával ismerkedett, illetve a decani szerb ortodox kolostorhoz is ellátogatott három napos balkáni hadszíntéren tett látogatásának utolsó napján Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Szombaton, három napos balkáni hadszíntéren tett látogatásának utolsó napján a koszovói Pecben szolgálatot teljesítő MH KFOR Kontingens munkájával ismerkedett a HM Honvéd Vezérkar főnöke. Tömböl László vezérezredes, és az általa vezetett katonai delegáció a reggeli, ünnepélyes zászlófelvonást követően meghallgatta Cseklán István őrnagynak, a magyar kontingens parancsnokának jelentését.

1595901063
Ezen elhangzott: január 31-ével megváltozott a Nyugati Többnemzeti Harci Kötelék (Multinational Battle Group – WEST, MNBG–W) magyar műveleti századának felelősségi körlete. A magyar békefenntartók jelenleg a dzsakovicai járásban végzik munkájukat, legfontosabb tevékenységük azonban továbbra is változatlan, ez az úgynevezett jelenlétfenntartó járőrözés.

A KFOR kontingens második váltása zömében a szolnoki székhelyű MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáira épül, ám összességében a Magyar Honvédség harminc alakulatának katonái szolgálnak Pecben – mondta Cseklán őrnagy – hozzátéve: a mostani állomány február 9-én kezdte meg szolgálatát a műveleti területen.

A vezérkari főnök ezt követően az MNBG–W parancsokságán tájékozódott a harci kötelék tevékenységéről majd a delegáció ellátogatott a Pectől néhány kilométerre lévő Decani szerb ortodox kolostorba.

A magas rangú vendéget a gyönyörű szép környezetben fekvő épületegyüttesnél Hifont atya, a kolostor egyik szerzetese fogadta.

1595901063

Tájékoztatójában elmondta: a kolostor rendkívül fontos a szerb ortodoxia számára. Az épület 1999-ben, a KFOR erők bevonulása után azonnal olasz katonák védelme alá került, s a mai napig, 24 órás fegyveres őrizet alatt áll. Az olasz fegyveresek ellenőrző-áteresztő pontokat működtetnek, és őrpontokat tartanak fenn, emellett pedig állandó kíséretet biztosítanak az utazó szerzetesek számára is. 

A kolostorban egyébként harminc szerzetes él, többségük ért az ikonfestéshez és a fafaragáshoz, de mindannyian szakácsok, borászok és méhészek is egyben. Mézük az épületegyüttest körbeölelő több száz éves gesztenyefák virágából készül és világhírű.

Ugyancsak nagy hírnévnek örvend sajtjuk is, amelyet a kolostorhoz tartozó gazdaságban készítenek.

Az ortodox vallási intézményt 1999 óta huszonhét alkalommal érte gránáttámadás, a legutóbbi két évvel ezelőtt – mondta Hifont atya.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke peci látogatásának végén a horvát légierő Mi – 171-es szállítóhelikopterének fedélzetéről megtekintette a magyar katonák felelősségi területét.

Kapcsolódó cikkek
Nem
csökken a magyar szerepvállalás
 
„Magyarország elkötelezett a misszió mellett"

1595901063
 

1595901063
 

1595901064
 

1595901064
 

1595901064
 

Fotó: Szűcs László