Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyarok nem vallottak szégyent a Balkánon”

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 1. 21:17

Sikeresnek ítélte három napos, a balkáni hadszíntéren, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban tett hivatalos látogatását Tömböl László mk. vezérezredes. A HM Honvéd Vezérkar főnöke a hazautazás előtt, a pristinai nemzetközi repülőtéren nyilatkozott az újságíróknak a szerzett tapasztalatokról és a missziók várható átalakításáról is.

Április 29. és május 1. között Szarajevóba, Pristinába és Pecbe utazott Tömböl László vezérezredes, aki a Nyugat-Balkán békefenntartó misszióiban szolgáló magyar katonákat látogatta meg. A hivatalos program végén, értékelve az elmúlt három nap történéseit, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az EUFOR misszióban rendkívül sikeresen dolgoznak a magyar katonák. Egy napos szarajevói látogatása során volt alkalma több nemzetközi szervezet, így az ENSZ és az EBESZ helyi vezetőivel is találkoznia, akik a legnagyobb elismeréssel szóltak a magyarok tevékenységéről.

– Úgy vélem, hogy a magyarok bosznia-hercegovinai munkavégzésük során nem vallottak és most sem vallanak szégyent, teljesítik feladataikat – jelentette ki Tömböl László, hozzátéve: az EUFOR misszió átalakítás előtt áll, de a végrehajtói alegységek munkájában egyelőre még nem várható változás. Erről, az év vége előtt egészen biztosan nem születik döntés.

A Pristinában és Pecben tett látogatásról szólva Tömböl tábornok elmondta: találkozott a KFOR főparancsnokával, aki részletesen tájékoztatta a misszió jelenlegi állapotáról és a kialakult politikai helyzetről is. Megbeszélésükön ugyancsak szó esett a parancsnokság átalakításáról, hiszen ez év szeptemberétől új állománytáblája lesz a KFOR főparancsnokságának.

 

– A misszió átalakításának határideje egyelőre még nem dőlt el, pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a változások az év végén, vagy legkésőbb a jövő év első negyedévében léphetnek életbe – fogalmazott a vezérkari főnök, aki értékelésében kitért arra is, hogy a NATO a KFOR létszámának további csökkenését tervezi. A KFOR parancsnoka ugyanis úgy ítéli meg: megérett a helyzet arra, hogy tovább lehessen csökkenteni a Koszovóban állomásozó katonák létszámát, mivel a biztonsági helyzet stabil az országban. Fegyveres konfliktus és összetűzés szerencsére már nagyon rég óta nem történt a térségben.

– Két napos koszovói látogatásom során láttam a magyar katonák munkáját, ezzel maximálisan elégedett vagyok, a törzstisztek az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportban dolgozó tisztek és tiszthelyettesek, valamint a peci kontingens tevékenységével is – hangsúlyozta Tömböl László, majd arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egyelőre nem tervezi a KFOR misszióban részt vevő létszám bővítését, viszont mindaddig fenntartja a jelenlétét, amíg arra szükség van.

Újságírói kérdésre válaszolva a vezérkari főnök kitért az afganisztáni magyar szerepvállalás módosulására is. Mint elmondta: a Magyar Honvédség az elmúlt hetekben kiképző és oktatói csoportokat küldött ki az ázsiai országba, illetve ugyancsak Afganisztánban tartózkodik már az első helikopteres kiképző csoport is. Idén októbertől pedig ismét magyar katonák veszik át a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetését. Ez a feladat hat hónapig tart majd.

Kapcsolódó cikkek:
Ortodox

kolostorba is ellátogatott a vezérkari főnök 
Nem

csökken a magyar szerepvállalás
„Magyarország
elkötelezett a misszió mellett"

 

 

Fotó: Szűcs László és EUFOR