Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelem napja a Bocskai-dandárnál

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. május 19. 8:47

A magyar honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a debreceni Kossuth-laktanyában.

1595935865
Az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának legfényesebb sikereként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Erre emlékeznek minden évben a katonák, s 1992 óta ez a magyar honvédelem ünnepnapja.

A csapatzászló behozatala és a Himnusz elhangzása után Erdélyi Ádám hadnagy mondott ünnepi beszédet. Köszöntőjében a Magyar Honvédség egyik legdicsőségesebb korszakára emlékezett, felidézte a 163 évvel ezelőtt történteket, majd Kossuth szavait: „Mi 1848–49-ben egy óriási harcot vívtunk…Védtelen mellnél és üres kéznél alig volt egyebünk, amivel a támadónak útját álljuk. De útját álltuk, útját bírtuk állni, mert megvolt népünk keblében a nagy tettek nemtője, az önfeláldozó honszeretet, mely a törpéből is óriást csinál."  Megemlékezésében Erdélyi hadnagy végül a történelmi korok és a jelen honvédei közötti párhuzamra mutatott rá. Az elődök tettei példaként állnak a ma katonái előtt, hogy méltó módon feleljenek meg az új évezred kihívásainak. Kitért a misszióban szolgálók felelősségére és áldozatkész munkájára is. „Akik ma Afganisztánban és Koszovóban szolgálják a hazát, szintén velünk ünnepelnek. Jó alkalom tehát a mai tiszteletadás arra is, hogy legalább gondolatban együtt legyünk külszolgálatot teljesítő társainkkal" – zárta beszédét a Bocskai-dandár tisztje.

Ezt követően az ünnepi parancs felolvasása és az elismerések átadása következett.

Az állománygyűlés végén Jámbor József, a Csokonai Színház művésze, valamint Somody Ildikó színművésznő és Koroknai Árpád énekes-előadóművész adtak ünnepi műsort. A megemlékezés díszebéddel zárult.

1595935865
 
1595935865
 

 Fotók: Nagyné Tóth Erzsébet őrvezető