Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A béke és a szabadság szolgálatában”

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 2. 13:36

„In service of peace and freedom” – olvasható azoknak a katonáknak a NATO- medálján, akik az elmúlt fél évben békefenntartóként szolgáltak Koszovóban. Az MH KFOR Kontingens január 29-én tartotta meg a medálparádét. Ezen részt vett Balla Lóránt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott koszovói nagykövete, Carlo Emiliani ezredes, a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (MNBG-W) parancsnoka, Mata Imre alezredes, a KFOR Parancsnokság törzsigazgatója, Magyar Nemzeti Rangidős, és Peszt Lajos alezredes, a MNBG-W törzsfőnöke is.

1595913623
A kontingens parancsnoka, Kanyó László alezredes ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar békefenntartók elérték a kitűzött céljukat: tevékenységükkel hozzájárultak a helyi emberek biztonságérzetének növeléséhez, megakadályozták az etnikai ellenségeskedések újbóli kialakulását és támogatták az európai normákhoz való felzárkózást. Kiemelte, hogy a magyar KFOR-kontingens – a balkáni átalakítás következtében – befejezi a tevékenységét Koszovó nyugati régiójában, az MNBG-W alárendeltségében. Ezzel mintegy öt éves együttműködés ér véget, amely alapját egy háromoldalú – olasz, szlovén, magyar – kormányközi megegyezés képezte. Ennek nyomán hozták létre a Többnemzeti Szárazföldi Köteléket (MLF), ami először csak a közös gyakorlatokra és kiképzési rendezvényekre terjedt ki. Később, 2006. január 5-től már egy teljes magyar század kezdte meg a békefenntartói feladatok ellátását az MLF színeiben, Koszovó nyugati régiójában.

Az eseményen Balla Lóránt nagykövet nyolc katonának  nyújtotta át a dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter által adományozott békefenntartási szolgálati jelet és emléklapot. Tette ezt annak a közös és kiemelkedő munkának az elismeréseként, amelyet a békefenntartó misszió ideje alatt végeztek a katonák a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében.

A Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke által adományozott emléktárgyakat Mata Imre alezredes nyújtotta át. Százhuszonkilenc katonának tűzték fel a NATO által adományozott Non-Article 5 Medált, hetvenkilencen pedig emléklapot kaptak. Az elismerések egyben azt is jelentik, hogy a katonák féléves békefenntartói szolgálata hamarosan befejeződik.

1595913623
1595913624

 
Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy
Fotó: Kovács Gábor főtörzsőrmester