Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A csapatzászlót megőrzésre átveszem!”

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 15. 20:16

Több száz katona sorakozott fel január 15-én, csütörtökön délután Székesfehérváron, a Városház-téren. Itt rendezték meg ugyanis a helyőrségben található MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségét. A rendezvényre számos városlakó is kíváncsi volt.

Az ünnepi állománygyűlésen – amelyre meghívást kaptak a Magyar Honvédség alakulatainak és katonai szervezeteinek parancsnokai és képviselői, Fejér és Veszprém megye, valamint Székesfehérvár és Veszprém városok vezetői – felolvasták Sólyom László köztársasági elnök határozatát, amely szerint a honvédelmi miniszter előterjesztésére, 2009. január 16-i hatállyal kinevezi a HM Honvéd Vezérkar főnökévé Tömböl László mérnök altábornagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnokát. És kinevezésével egyidejűleg előlépteti vezérezredessé.

Ugyancsak kihirdették a Szekeres Imre honvédelmi miniszter határozatát, amelyben – a vezérkari főnök javaslatára – 2009. január 16-i hatállyal kinevezi Benkő Tibor vezérőrnagyot az MH ÖHP parancsnokhelyettesét, a szervezet parancsnokává. És kinevezésével egyidejűleg a Magyar Köztársaság elnöke előlépteti altábornaggyá. Elhangzott: a két tábornok előléptetésének kihirdetésére a január 17-i központi ünnepségen kerül sor.

1595883039
– Két évvel ezelőtt, 2007. januárjában alakult meg összhaderőnemi parancsnoksága, amely jelentős esemény volt a Magyar Honvédség, a Magyar Köztársaság, Székesfehérvár és Veszprém városok életében is. Sokan, sokat vártunk ennek a parancsnokságnak a létrehozásától. Várakozásaink teljesültek, hiszem a parancsnokság rövid idő alatt magas színvonalon biztosította a Magyar Honvédség csapatainak vezetését, irányítását – mondta el az állománygyűlésen Szekeres Imre, kiemelve: két év után most újra egy ünnepi esemény részesei lehetnek a jelenlévők, hiszen a parancsnokság eddigi vezetője pénteken átveszi a legmagasabb katonai beosztást a távozó vezérkari főnöktől, Havril András vezérezredestől, aki 2005 óta vezette a Honvédelmi Minisztérium honvéd vezérkarát.

– Altábornagy úr! Az ön eddigi katonai pályája és az összhaderőnemi parancsnokság megalakítása óta végzett munkája alapján méltán lesz az első számú katona. Ön szolgált csapatoknál és folyamatosan képezte magát. Kiemelkedő szerepet játszott Magyarország NATO csatlakozásának előkészítésében és később különböző NATO beosztásokban kamatoztatta itthon megszerzett tudását. Az elmúlt két évben az ön irányításával kialakult és megszilárdult a parancsnokság. Bízom benne, hogy az ön vezetése alatt a Magyar Honvédség tovább fejlődik, modern és hatékony haderővé válik – mondta Tömböl altábornagynak Szekeres Imre.

– Vezérőrnagy úr! Katonai pályafutása elején ön is a csapatoknál kezdte tevékenységét. 2007 óta Tömböl tábornok helyetteseként szolgál Székesfehérváron. Több alkalommal járt Afganisztánban és más missziós alakulatoknál. Aktívan közreműködött a haderőreform végrehajtásában. Széles körű parancsnoki gyakorlattal rendelkezik. Ön jó parancsnok! – fordult Benkő vezérőrnagy felé a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre beszédében mindezek mellett kiemelte: 2009. januárjában új fejezet kezdődik a Magyar Honvédség életében, hiszen ez az esztendő már a fejlesztések éve lesz. S mindehhez jó alap, hogy tovább erősödött a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, Magyarországon a honvédelem nemzeti ügy – hangsúlyozta a miniszter –, olyan nemzeti ügy, amelyet a társadalom komoly figyelemmel kísér.

– Itt Székesfehérváron, a város és az ország nyilvánossága előtt köszönetet mondok Havril András vezérezredes úrnak. A Magyar Honvédség nevében köszönöm négy évtizedes katonai szolgálatát. Honvédelmi miniszterként külön köszönöm azt a támogatást, amit az elmúlt két és fél évben öntől kaptam. Ön valóban a legmagasabb szintű katonai tanácsadóm volt. Kívánom önnek, hogy a jövőbeni, a Magyar Köztársaság érdekeit szolgáló diplomáciai munkája során hasonlóan sikeres és eredményes legyen, mint katonaéveiben volt – zárta beszédét a honvédelmi tárca vezetője.

1595883040
– Bizonyára megértik, hogy a mai nap számomra különleges jelentőséggel bír, és rendkívül vegyes érzéseket generál. Hiszen nehéz megválni egy olyan katonai szervezet parancsnoki beosztásától, amelyet az ezen az ünnepségen is jelen lévő kollégákkal együtt hoztunk létre. Átélve kezdeti gyermekbetegségeit, elérve kisebb-nagyobb sikereket, mindenkor élvezve elöljáróink bizalmát, a parancsnokságnak otthont adó mindkét város és megye támogatását – mondta búcsúbeszédében Tömböl László mérnök altábornagy, majd arról beszélt, hogy két év egy szervezet életében nem jelentős idő. Hiszen a szervezeti keretek megszilárdításához, a tervezéskor nem látható, működés közben felszínre kerülő problémák rendezéséhez, az állomány beilleszkedéséhez és összekovácsolódásához is csak rendkívül szűkösen elegendő.

Azonban – emelte ki Tömböl tábornok – a Magyar Honvédségben középszinten immár egyedüli parancsnokság kialakításával korszerűbbé és hatékonyabbá vált a csapatok vezetése, irányítása. Megvalósult az egységes követelménytámasztás, a kiképzések, gyakorlatok, békeműveletek és annak logisztikai támogatásának egy kézben tartása. Mindemellett a haderőnemek hagyományaira és a fegyvernemek együttműködésére építve sikerült megteremteni egy új szolgálati kultúra alapjait is.

Ezt követően – a katonai hagyományoknak megfelelően – Tömböl altábornagy átadta utódjának az összhaderőnemi parancsnokság csapatzászlaját. „A csapatzászlót megőrzésre átveszem!" – mondta Benkő Tibor vezérőrnagy, majd a tradíció szerint meglengette a lobogót.

1595883040
– Megtisztelő és felemelő érzés az összahaderőnemi parancsnokság parancsnokának beosztását és csapatzászlaját átvenni, amely egyben a felelősség átvételét is jelenti. Felelősséget az ország fegyveres védelméért, a NATO és az Európai Unió szövetségi rendszeréből adódó feladatok teljesítéséért és feladatukat végző katonákról való mindenoldalú gondoskodásért – emelte ki beszédében Benkő tábornok.

Az ünnepi állománygyűlés a díszalegység díszmenetével zárult, ehhez azonban ezúttal csatlakoztak a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai is, akik alakulatzászlóik kíséretében, díszlépésben vonultak el a honvédelmi miniszter, a leköszönő illetve az új vezérkari főnök, valamint az ÖHP új parancsnoka előtt.

A rendezvény végén Benkő Tibor vezérőrnagy megkoszorúzta a Városház-tér szomszédságában található Hősök terén lévő elesett katona emlékművét.

További képek:

1595883040
 

1595883040
 

1595883040
 

1595883041
 

1595883041
 

1595883041
 

1595883041
 

1595883041
 

1595883042
 

1595883042
 

1595883042
 

1595883042
 

Fotó: Szűcs László