Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszter nyitotta meg a 186. Anna-bált

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 24. 13:33

Július 23-án, szombaton 186. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a hagyományos Anna-bált. A rendezvény fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. A bált is ő nyitotta meg.

A balatonfüredi Anna Grand Hotel adott otthont szombaton a 186. Anna-bálnak. Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére.

1595922136
Idén a nevezetes rendezvény fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, aki megnyitójában megemlékezett az első Anna-bálról, amelyen egymásra talált Anna Krisztina kisasszony, és Kiss Ernő huszárkapitány, aki később az 1848–49-es szabadságharc tábornoka lett, egyike az Aradon kivégzett mártíroknak.

„Az évszázadok jöttek mentek, s úgy tűnik, nemcsak Anna, hanem az Anna-bál is örök. Zúghattak fölöttünk vérzivataros idők és csordogálhattak békés évtizedek, a fiatalok és a szívükben fiatalok eme találkozására mindig is nagy szükség volt. Köszönet a füredieknek, hogy ezt a hatalmas hagyományt és ezt a pompás örökséget évről évre elénk állítják" – mondta Hende Csaba, majd azt kívánta legyen mindenkinek emlékezetes a mai este.

A rendezvényen idén már nyolcadik alkalommal adták át a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért. A díjat ebben az évben Litkey Farkas vehette át, aki egyébként az idén tizedszer nyerte meg a Kékszalag balatoni vitorlásversenyt.

Természetesen – a hagyományoknak megfelelően – idén is megválasztották a bál szépségkirálynőjét. Ezúttal egy 21 éves, kiskőrösi főiskolás, Frei Nikolett lett a bál szépe.

1595922136
  Fotó: Orosz Péter (www.naplo-online.hu)