Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő a civil-katonai együttműködés

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 18. 15:00

„Közép-európai térség biztonságának aktuális védelemgazdasági és logisztikai vetületei”- címmel nemzetközi konferenciát tartottak Veszprémben az előző héten. A konferencia két napján húsz hazai és külföldi, katona, valamint civil előadó foglalkozott a logisztikai kutatás-fejlesztés jövőbeni irányaival.

A konferenciát Dr. Szekeres Imre nyitotta meg. Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy nagyon fontos állomás a mai nap, mert itt arról beszélhetünk, hogy a honvédelemben dolgozó szakemberek és a civil élet tudományos kutatói közösen fognak a jövőben dolgozni. Ennek egyik befogadó helye lesz a Veszprémi Pannon Egyetem, ami példa nélküli a jelenlegi felsőoktatásban. A honvédelem további fejlődéshez elkerülhetetlen a társadalom és a honvédség szakembereinek az együtt

1595881816
gondolkodása. Régebben a védelmi fejlesztések eredményeit vette át és alkalmazta a civil szféra, ez a helyzet mára megváltozott és ezért szükséges a szorosabb együttműködés, az egymás kutatási eredményeinek gyors megismerése. Napjainkban a kihívások is megváltoztak, mert az ország védelmének a tervezésénél nem csak a hagyományos kockázati tényezőkkel kell szembenéznünk. A veszélyhelyzeteknek az elhárítása új eszközöket és módszereket igényelnek; mivel ezek a veszélyek változóak, lehetnek ipari, természeti katasztrófák, de megjelenhet a terrorizmus és a kábítószerekkel kapcsolatos egyéb problémák.

A honvedelem.hu megkereste professzor dr. Báthy Sándor ezredest a ZMNE Logisztikai Intézet igazgatóját, egyetemi tanárt, a katonai logisztika egyik ismert szakértőjét, hogy mondja el a véleményét a konferencián hallottakról.

– Nagyon tetszett a honvédelmi miniszter úr megnyitójában, hogy egyértelműen üzent a NATO irányába akkor, amikor kijelentette, Magyarország nagyobb szerepet tud vállalni a szövetségen belül a logisztikai biztosításban. E tekintetben bizonyítottunk már és ezt a többi tagország a gyakorlatban is tapasztalhatta. Ezt, pedig úgy sikerült teljesíteni, hogy elég szűk keretek álltak a rendelkezésünkre és ennek ellenére a hadműveleti alkalmazásban nagyobb hatékonyságot tudtuk felmutatni, mint más hasonló kapacitású országok. Legfontosabb, hogy Magyarország a logisztikai képességét a saját ipari bázisán tudja fejleszteni. Jó volt ezért látni azt, hogy a konferencián részt vettek a hadiipar képviselői is. Ez azt jelenti, hogy nincs elfelejtve a hadiipar, és a jelenlegi katonai vezetés építeni szeretne rájuk. A mai helyzetben a civil-katonai gondolkodásnak arra kell irányulnia, hogy a missziós tevékenységet segítő fejlesztések kerüljenek előtérbe. Speciális eszközök tekintetében vannak tartalékaink. De nagy lehetőségeink lehetnek fenntartás és szervizelés tekintetében is. A miniszter kimondta, hogy bízik abban, hogy a központ felállításával a remélt fejlesztések megvalósulnak. – tudtuk meg Báthy ezredestől.

1595881816
A konferencián sokan megfogalmazták, hogy a katonai logisztikának nyitnia kell a civil kapcsolatok irányába. A nyitás az USA-ban már régebben megtörtént, mert ők rájöttek arra, hogy a katonai szféra egyedül nem képes megfelelő ütemben fejlődni. Napjainkban a civil szféra már a műveleti területeken is megjelent.

Összességében a konferencia erénye abban volt, hogy egy nagyon határozott lépést tett a civil gondolat és a katonai tevékenységek harmonizálása felé. Kis ország vagyunk, de amennyiben sikerül a civil-katonai szellemi kapacitást és a meglévő anyagi potenciált egyesíteni, jelentős eredményeket érhetünk el.

Megkérdeztük Kádár Róbert dandártábornokot a rendezvény főszervezőjét, milyen visszajelzéseket kaptak a konferenciáról?

– Annyi bizonyos, hogy a konferencia két napján a résztvevők aktív érdeklődést tanúsítottak a napirendek iránt. Érezhető volt, hogy figyelemmel kísérik az előadásokat és az anyagokat elkérték másolásra, ami azt jelenti, hogy foglalkozni akarnak ezekkel a továbbiakban is. A résztvevők az egymás közötti beszélgetések során megerősítették, hogy a katonai fejlesztésekben érdemes a kapcsolatot tartani a nemzetközi és a hazai tudományos élettel. Szeretnénk, ha beindulna az igényeinknek megfelelő szakemberképzés, és ehhez minden szakmai támogatást igyekszünk az egyetem részére a jövőben is biztosítani.

fotók: a szerző felvételei