Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tapasztalat-feldolgozás szerepe egyre inkább nő

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. január 14. 8:09

Magyar Honvédség szintű tapasztalat-feldolgozó konferenciát rendeztek az MH Vezetési és Doktrinális Központ szervezésében január 12-én, csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvény elnöke Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese volt.

1595930111
Köszöntőjében Orosz Zoltán altábornagy felhívta a figyelmet az összmunka rendkívül fontos fázisának számító tapasztalat-feldolgozásra. Hozzátette: ennek az elvárásnak tavaly sikerült megfelelni, s 2012-ben is ennek szellemében kell folytatni a munkát, mégpedig az MH Vezetési és Doktrinális Központ menedzselése mellett.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese rámutatott: a tapasztalat-feldolgozás szerepe napjainkban egyre inkább nő, hiszen azokat a tapasztalatokat, információkat, amelyekkel meg tudjuk újítani feladat-végrehajtásainkat, mindinkább be kell tudnunk illeszteni a napi felkészítésbe, kiképzésbe.

„Miért van erre szükség?" – tette fel a kérdést a tábornok. Véleménye szerint azért, hogy „minél gyorsabban és eredményesebben igazítsuk a változó körülményekhez azokat a szabályokat, amelyek keretében szerveződik a mindennapi munkánk s életünk. Ez a folyamatos változtatás alapvetően fontos a Magyar Honvédség fő tevékenységeiben, azaz hazánk védelmének ellátásában éppúgy, mint a missziós feladatok végrehajtása során. Továbbá az is fő cél, hogy a külszolgálatokban szerzett új információkat és tapasztalatokat átültessük a hazai mindennapokba, a műveleti képességek rendszerelvű fejlesztési folyamataiba."

1595930112
„Kezdenek megújulni a szabályzataink, hatékonnyá válni a NATO-okmányaink a helyes feladat-meghatározás nyomán" – fogalmazott a tábornok.

A tanácskozás további részében Varga Csaba dandártábornok, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke vezette az eszmecserét, amely Nosza Vilmos ezredesnek a Magyar Honvédség hadászati szintű tapasztalat-feldolgozó és -elemző rendszeréről szóló helyzetjelentésével folytatódott.

Nosza ezredes elmondta: új szervezetek alakultak, a központ tapasztalatai és módszertani osztályának személyi állománya teljesen kicserélődött. Ugyanakkor a honvédelmi képességek fejlesztését szolgáló tapasztalat-feldolgozás további korszerűsítése, hatékonyabbá tétele érdekében számos kiképzési foglalkozást tartottak.
A konferencián elhangzottak alapján világossá vált: az MH Összhaderőnemi Parancsnokság feladat-végrehajtási tervének anyagát a katonai szervezetek, a kontingensek adják. Ezért rendkívül fontos annak ismerete és használata.

1595930112
Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a rendszer alkalmas feladatainak ellátására.
A tájékoztatóban elhangzott az is, hogy a nemzetközi kapcsolattartás terén mindinkább előtérbe kerül az igény arra, hogy beépítsék a hazai rendszerekbe más nemzetek felhasználható eredményeit. Vagyis az információ- és tudásmegosztás egyre hatékonyabb minden téren, ugyanakkor a mindenkori változó körülmények megkövetelik a folyamatos fejlesztést, a rendszerek, hálózatok használatának szélesítését, elmélyítését.

Nosza Vilmos ezredes az idei esztendő egyik kiemelt továbblépési lehetőségeként jelölte meg a Magyar Honvédség szintű tapasztalat-feldolgozó portál beindítását, amely szerencsére külön forrást nem igényel, ugyanakkor rendkívüli jelentőséggel bír.

A továbbiakban Korcsák Tibor okleveles mérnök alezredes a hitelesség, a munka- és tudásmegosztás, valamint a vezetői ráhatás jelentőségét taglalta. Mint aláhúzta: a tapasztalat nem azért kell, hogy a múltat jól ismerjük, hanem azért, hogy sikeresen megvívjuk a jövő harcát. Fontosnak nevezte a kreativitás szerepét, vagyis a kapcsolattartást, hogy a tapasztalat-feldolgozást végzők önmaguktól keressék meg a feladatokat és osszák meg tapasztalataikat másokkal.

1595930112
Kriston István törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa előadásában kiemelte az altiszti állomány, azon belül is a vezénylő zászlósok szerepét a tapasztalat-feldolgozás folyamatában, hiszen az altisztek − mint a felkészülésben és a műveletekben tevőlegesen részt vevő szereplők − nagyban hozzájárulhatnak a tapasztalat-feldolgozás eredményes végrehajtásához.

Róth Zoltán Gyula alezredes a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség részéről megtartott előadásában a kiképzési szakemberek szemszögéből vizsgálva mutatta be a két terület – kiképzés és tapasztalat-feldolgozás – kapcsolatát. Kifejtette, hogy a tapasztalat-feldolgozás eredményeinek a kiképzési rendszerbe történő integrálása rendkívül fontos a hatékonyság növelése szempontjából.

A konferencia végén dr. Murinkó Attila mérnök alezredes a központi tapasztalat-adatbázis működését, valamint a továbblépés lehetséges irányait mutatta be.

Fotó: Dévényi Veronika