Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A víz alatt is összehangolva

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. július 10. 15:23

Egyedülálló módon, alakzatban, a víz alatt úszta át a Balatont az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hat katonája. Az alakulattól negyvenketten teljesítették a több mint öt kilométeres távot.

1595938552
A Balaton-átúszáson induló Úszó Erődbe a legtöbben a Bocskai-dandártól érkeztek, ezért az elismerést és a kupát nekik adta át Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, miután megérkeztek a balatonboglári Platán strandra.

Az alakulat hat harci búvára – akik már tavaly is részt vettek az átúszáson –, azaz Horváth Béla százados, testnevelő tiszt, Miklós Bence zászlós, búvárkoordinátor, Papp Krisztián főtörzsőrmester, Saxinger Dániel főtörzsőrmester, Molnár Zsolt törzsőrmester és Hollós Péter szakaszvezető ék alakzatban, uszonnyal, maszkkal, légzőcsővel, a kéz használata nélkül (a fej előtt kinyújtott karral) víz alatt két óra hét perc alatt ért át Révfülöpről Balatonboglárra.

Miklós Bence csapatparancsok elégedetten beszélt arról, hogy fő feladatukat maradéktalanul teljesítették: a teljes távon tartották az alakzatot, ami azt jelenti, hogy egymástól meghatározott távolságban, két méterre haladtak úgy, hogy közben a civil résztvevők úszását sem zavarták meg.

1595938553
„Az alakzat szélessége körülbelül tíz méter, tehát elég nagy helyet foglalunk el együtt. Folyamatos döntéskényszerben voltam, másodpercek alatt kellett dönteni arról, melyik irányba térjünk ki, s milyen tempóban ahhoz, hogy a többi résztvevőt ki tudjuk kerülni anélkül, hogy megzavarjuk őket, s hogy ne szakadjon szét a csapat. Folyamatosan figyeltem a túlpartot, a mögöttem, mellettem, előttem úszókat, s a bajtársaimmal mindvégig kézjelekkel kommunikáltunk" – mondta a zászlós, akitől azt is megtudtuk, hogy a szolgálati elfoglaltságok nem adtak lehetőséget a közös felkészülésre, azonban a mindennapi fokozott megterhelésnek, fizikai igénybevételnek, a rendszeres sportnak és kiképzési foglalkozásoknak, valamint a résztvevők kiemelkedően jó állóképességének köszönhetően nem okozott gondot a Balaton átúszása.

„Automatikus volt az összehangolódás, hiszen ugyanazt a búvárkiképzést kaptuk annak idején, ugyanolyan csoportokban szolgáltunk s szolgálunk néhányan ma is. Annyira «egyben volt» a csapat, hogy semmiféle probléma nem akadt menet közben. Megtiszteltetés volt a csoportot vezetni" – tette hozzá Miklós Bence.

1595938553

 
1595938553
 
1595938553

 
 Fotó: Tóth László