Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A XXI. század kihívása: a cyber-biztonság

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 29. 11:07

A virtuális tér biztonságával foglalkozó EU-elnökségi konferenciát rendez május 2-án, hétfőn Budapesten a Honvédelmi Minisztérium. A tanácskozás résztvevői arról egyeztetnek, hogy a nemzetközi közösség milyen válaszokat adhat a cyber-tér önálló hadszíntérré válására.

A modern társadalmak számtalan tekintetben függenek a számítógépektől és a számítógépes rendszerektől: a közlekedés, a távközlés, a közművek, vagy a közigazgatás működése ma már elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér nélkül. A polgári, vagy katonai célú informatikai rendszerek zavartalan működése és a bennük tárolt adatok biztonsága – összefoglaló néven a cyber-biztonság – napjainkra nemzetbiztonsági jelentőségű kérdéssé vált. A virtuális tér biztonságát fenyegető kihívásokkal ezért a honvédelemnek is foglalkoznia kell.

A „Cyber-biztonság: kihívások és válaszok" című nemzetközi szakértői konferenciát dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg a Stefánia Palotában. A konferencia a cyber-biztonság témakörét geopolitikai és stratégiai szemszögből vizsgálja. A résztvevők neves előadók segítségével áttekintik a cyber-tér biztonságát fenyegető kockázatokat, megismerkednek egyes nemzetállamoknak (Egyesült Államok, Franciaország, Észtország) kihívásokra adott válaszaival, valamint a várható fejleményekkel, trendekkel és a nemzetközi együttműködés további fejlesztésének lehetőségeivel.

A konferencián előadást tart Iklódy Gábor, a NATO új típusú biztonsági kihívásokért felelős főtitkár-helyettese, Tunne Kelam Európai Parlamenti képviselő, Giuseppe Santomartino, az EU Katonai Törzsének informatikai igazgatója, Ilmar Tamm, a NATO Cybervédelmi Kiválósági Központjának vezetője, valamint a tudományos élet több képviselője.

(HM Sajtóiroda)