Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban járt Hende Csaba

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. december 10. 19:50

December 10-én, szombat délután visszaérkezett a debreceni repülőtérre az a delegáció, amely Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével ötnapos látogatást tett az Afganisztánban szolgáló magyar katonai alakulatoknál. A látogatás ideje alatt a honvédelmi miniszter négy helyőrségben és hét bázison nyolc parancsnoki jelentést hallgatott meg és hat állománygyűlést tartott. A program során a miniszter tájékozódott katonáink biztonsági helyzetéről és feladatairól, valamint megbeszélést folytatott a NATO afganisztáni kiképzési missziójának (NTM-A) parancsnokával, az Északi Regionális Parancsnokság parancsnokhelyettesével és magyar törzsfőnökével, valamint Baghlan tartomány kormányzójával.

1595928632
Az NTM-A parancsnokával folytatott megbeszélésen kiderült: a katonák felkészültségét és tevékenységét jól ismerő amerikai tábornok rendkívül jó véleménnyel van a magyar katonák professzionális feladat-végrehajtásáról és elhivatottságáról, amit később a parancsnoki jelentések is alátámasztottak.

Az állománygyűlések alkalmával a miniszter az év vége közeledtével jókívánságait fejezte ki az állomány tagjai felé, tájékoztatta őket a minisztérium által elvégzett feladatokról és a jövőbeni tervekről, illetve válaszokat adott az állományt foglalkoztató kérdésekre.

A delegáció tagjai először Kabulba látogattak, ahol az amerikaiakkal közös műveletekben részt vevő Különleges Műveleti Csoporttal, a kiképzési feladatokat ellátó Logisztikai Mentor Csoporttal és a Légi Tanácsadó Csoport állományával találkoztak. Utóbbiak a tálibok ellen harcoló afgán katonák helikopteres kiképzését végzik, emellett korlátozásokkal műveleti feladatokat is ellátnak.

Mazar-e Sharifból az időjárási viszonyok miatt az előzetes tervekkel ellentétben nem helikopterrel, hanem – a miniszteri döntésnek megfelelően – az amerikaiaktól kapott MRAP MaxxPro járművek segítségével, közúton indult tovább a delegáció Pol-e Khomriba, és tette meg az így több mint négy órán át tartó utat. Ott, a magyar MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborában a delegációt dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka fogadta, majd a „Fehér sátorban" a honvédelmi miniszter köszöntötte a fogadására összegyűlt állományt. A PRT parancsnoka még aznap éjjel részletes jelentést tett az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról.

1595928632
A harmadik napon a delegáció látogatást tett Baghlan tartomány kormányzójánál, Munsi Abdul Majeed-nál is, valamint megtekintette a tábor biztonsága tekintetében legfontosabb megfigyelőpontot, az úgynevezett OP WEST-et, amelyről szabad rálátás nyílik az MH PRT egész táborára. A táborba való visszaérkezést követően állománygyűlést tartottak, ahol Hende Csaba megköszönte az MH PRT-11 teljes állományának áldozatvállalását, valamint erőt és kitartást kívánt a kötelességük további teljesítéséhez.

Az állománygyűlést követően a PRT katonái a delegációt átkísérték Kilagayra, ahol sor került az OMLT-vel (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport), vagyis az afgán katonák kiképzését és mentorálását végző magyar katonákkal való találkozóra. Az OMLT vezetése részletes jelentést tett a kontingens által elvégzett feladatokról, valamint az afgán katonákkal végrehajtott műveletekről. Mint a jelentésből kiderült, a magyar OMLT nemrégiben olyan területen is sikeres műveletet hajtott végre, amelyet korábban sem a szovjet, sem a tálib erők nem tudtak elfoglalni vagy fennhatóságuk alá vonni. A jelentés szerint az érintett területen talált fegyvereket és lőszereket az afgán és magyar katonák lefoglalták és megsemmisítették.

A hivatalos programot követően a miniszteri delegáció tagjai a Hősök falánál rótták le tiszteletüket a magyar hősök emléke előtt, és gyertyát gyújtottak az Afganisztánban elesett magyar katonák tiszteletére.

A miniszteri delegációnak ugyancsak ezen a napon lehetősége nyílt még találkozni a Nemzeti Támogató Elem állományával és az egyéni törzsbeosztásokban szolgáló katonákkal.

A honvédelmi minisztert a látogatásra – melynek során a személyi védelmet és biztonságot mindvégig magyar katonák biztosították – Tóth Gábor országgyűlési képviselő, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság napokban kinevezett új parancsnoka, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Szarka Gábor, a minisztérium kabinetfőnöke kísérte el.

Mint ismeretes, Magyarország 2003 óta vesz részt a NATO afganisztáni missziójában. A Magyar Honvédségnek közel 1000 katonája vesz részt nemzetközi béketámogató műveletekben, amelyből több mint 430 állomásozik Afganisztánban. 2011 októberében 49 ország 130 ezer katonája szolgált az ISAF-misszióban, amely továbbra is a NATO első számú missziója.

1595928633