Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elmúlt egy év és a jövő irányai

Szöveg: Perjés Zoltán |  2011. június 7. 11:06

A „Honvédelmi tárca elmúlt egy éve és a jövő irányai” címmel tartott előadást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, a vezérkari képzésben résztvevőknek – azaz a vezérkari tanfolyam hallgatóinak – Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára június 6-án, hétfőn délután.

Fodor Lajos előadása elején arról beszélt: a cél az, hogy nemzeti alapon szervezett, jól felszerelt és kiképzett, az ország gazdasági teherbíró képességének megfelelően finanszírozható, professzionálisan működő, valós képességekkel rendelkező haderő alakuljon ki.

Az államtitkár hozzátette: május 31-ével lezárult az átvilágítás a Magyar Honvédségnél. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban – sajnálatos módon – a honvédséggel kapcsolatban a korrupció témája dominált a sajtóban.

Fodor Lajos szerint megroppant a morális tartás a honvédségnél. Ennek fő okaként a korábbi időszak politikáját nevezte meg a közigazgatási államtitkár.

„Nem ilyenek vagyunk, ez soha többé nem fordulhat elő" – tette hozzá Fodor Lajos, aki szerint a tárca az első évet a romlás megállítására és a jövőbeni fejlesztések megalapozására fordította. Az államtitkár a továbbiakban a honvédelmi tárca stratégiai irányairól beszélt. Mint megjegyezte, a stratégia fontos elemei az új vezetési és szervezeti struktúra kialakítása, a Magyar Honvédség fejlesztési koncepciója, az új humánstratégiai koncepció és az életpálya-modell kialakítása, a bürokrácia csökkentése, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj munkájának támogatása, az önkéntes tartalékos rendszer felállítása, a honvéd egészségügy átalakítása, valamint a részvétel a katasztrófahelyzetek elhárításában.

Előadásában az államtitkár beszélt a védelemgazdasági szakterületről is. Mint elmondta, itt a cél az elveszett képességek visszaszerzése, közben pedig a haderő működőképességének megtartása. Kiemelte a Magyar Honvédség gazdasági társaságainak átszervezését, a lakhatási támogatások átszervezését, a külszolgálati nemzeti támogató rendszer átalakítását, a Gripen-program gazdasági vizsgálatát, a hazai hadiipar feltámasztását, az államadósság csökkentését.

Megemlítette a készülő új honvédelmi törvényt, mely a korábbi kétszáz paragrafus helyett mindössze nyolcvanat fog alkalmazni. Hozzátette: szerepelni fog a törvények között az egyenruha és a rendfokozatok védelméről szóló rendelet is, mely megakadályozza a civil, önjelölt tábornokok további felbukkanását.

A közigazgatási államtitkár fontosnak tartotta a részvételt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakításának előkészítésében is.

 

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária