Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békét visznek egy távoli és egy közelebbi országba”

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 8. 18:29

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében búcsúztatták el az Afganisztánba készülő magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) harmadik, és a Bosznia-Hercegovinába induló MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának katonáit pénteken, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

Az amerikai és a magyar himnuszt is eljátszotta a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi zenekara január 8-án a katonai szervezet laktanyájának alakulóterén. Amerikai és magyar katonák sorakoztak fel ugyanis a tribün előtt, akiket – a hazai katonai hagyományoknak megfelelően – missziós szolgálatuk megkezdése előtt, ünnepélyes keretek között búcsúztattak el. Ezúttal azonban annyiból szokatlan volt a rendezvény, hogy nem egy, hanem két kontingens katonáitól köszöntek el az elöljárók: az Afganisztánba készülő OMLT harmadik, és a Szarajevóba induló EUFOR kontingens hatodik váltásának állományát búcsúztatták.

A családtagok és hozzátartozók jelenlétében megtartott ünnepségen részt vett dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Robert W. Duggleby ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált véderő és katonai attaséja, valamint Michl József, Tata polgármestere is.

1595895339
A búcsúztató ünnepség a külszolgálatra vezénylési parancsnok felolvasásával kezdődött. Ebből kiderült, hogy a MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának 147 katonája január 13-tól július 31-ig teljesít szolgálatot Szarajevóban. OMLT harmadik váltásában a magyarok mellett az Ohiói Nemzeti Gárda katonái is helyet kaptak. Az 57 tagú kontingens január közepétől, augusztus végéig szolgál majd Afganisztánban.

– Büszkék lehetnek katona hozzátartozóikra, akik vállalják a fél éves missziót, hogy békét vigyenek egy távoli és egy közelebbi országba. És aggódásuk is helyénvaló, mert valljuk be, nem veszélytelenek ezek a küldetések – mondta a hozzátartozókhoz szólva ünnepi köszöntőjének elején Vadai Ágnes. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hozzátette: a katonák alapos felkészítésen vettek részt, gyakorlaton sorát végezte el, hogy gyorsabban át tudják venni a hazatérő állomány feladatait.

Az államtitkár asszony az afganisztáni misszióról szólva hangsúlyozta: a nemzetközi erők ázsiai országban töltött évei ellenére munka még mindig bőven akad. Sőt újabb feladatok teremtődnek. Az OMLT feladata éppen az, hogy az afgán rendőrség és katonaság minél több teendőt át tudjon venni a nemzetközi erőktől, hogy önmaguk gondoskodhassanak a biztonságról. A csoport feladata emellett még abban is újszerű, hogy az amerikai-magyar katonai együttműködés egy új fajtáját alkalmazza. Az előző váltások tapasztalatai szerint, ez az együttműködési forma jól bevált. „Az afgán alakulatok megerősítése, a biztonság megteremtése a feltétele annak, hogy sikeres legyen a PRT segítségével megvalósuló újjáépítési munka, a segélyszervezetek adományai elérjék céljukat, normális életet élhessen minden békeszerető afgán nő, férfi és gyerek" – fogalmazott a honvédelmi tárca államtitkára.

A Szarajevóba induló EUFOR kontingens katonáihoz szólva Vadai Ágnes kiemelte: a sikeres missziós béketeremtés

1595895339
példájaként lehet említeni Bosznia-Hercegovinát, ahol alig két évtizeddel ezelőtt még nemzetek közötti háború dúlt, szégyenteljes népirtás történt. Mára ezt az államot sikerült egy viszonylagos nyugalmat mutató országgá formálni. A diplomácia és EUFOR sikere is ez. A magyar katonáknak, a nemzetközi erők részeként ezt a békét kell tovább óvniuk.

Az amerikai és a magyar katonák búcsúztató ünnepsége a tábori lelkészi szolgálatok képviselőinek köszöntőivel és díszmenettel ért véget.

Az ünnepség után Megtért István alezredes, az OMLT harmadik váltásának parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az amerikai és a magyar egyenruhások közös kiképzése jól sikerült, a hadműveleti területre kiutazó 57 katona felkészült a rá váró feladatokra. A parancsnok hozzátette: a magyar kontingens gerincét a tatai dandár katonái alkotják, de természetesen a Magyar Honvédség több alakulatától érkeztek a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportba. Az amerikaiak pedig az Ohio Nemzeti Gárda katonái. A kontingens feladata, hogy kiképezzenek és mentoráljanak egy afgán zászlóaljat. Az OMLT katonái egyébként Baghlan tartományban, a magyar PRT tábortól mintegy húsz kilométerre található laktanyában teljesítenek szolgálatot.

Az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának parancsnoka, Preininger Győző őrnagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva hangsúlyozta: az augusztus végétől tartó felkészítés után az állomány december első napjaiban érte el az úgynevezett hazai készenlétét. Majd a kiutazásra készülő állomány ellenőrzése január 7-én történt meg, így a jövő héten megkezdik a hadműveleti területre történő átcsoportosítást. A kontingens Bosznia-Hercegovinában a készenlétet január 31-én éri el, február elsején pedig szolgálatba lépnek. A feladatkör semmit nem változik, a magyar katonák továbbra is készenléti szolgálatot látnak el egy nemzetközi kötelék alárendeltségében, Szarajevóban.

1595895339
 

1595895339
 

1595895340
 

1595895340
 

1595895340
 

1595895340
 

1595895340
 

1595895341
 

Fotó: Szűcs László