Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cyber-biztonság: kihívások és válaszok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 2. 15:40

A virtuális tér biztonságával foglalkozó uniós elnökségi konferenciát rendezett május 2-án, hétfőn Budapesten a Honvédelmi Minisztérium. A Stefánia Palotában tartott tanácskozás résztvevői azt tekintették át, milyen válaszokat adhat a nemzetközi közösség a cyber-tér önálló hadszíntérré válására. A konferenciát dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg.

A modern társadalmak számtalan tekintetben függenek a számítógépektől és a számítógépes rendszerektől: a közlekedés, a távközlés, a közművek, vagy a közigazgatás működése ma már elképzelhetetlen a megfelelő informatikai háttér nélkül. A polgári és katonai célú informatikai rendszerek zavartalan működése és a bennük tárolt adatok biztonsága – összefoglaló néven a cyber-biztonság – napjainkra nemzetbiztonsági jelentőségű kérdéssé vált. A virtuális tér biztonságát fenyegető kihívásokkal ezért a honvédelemnek is foglalkoznia kell. E gondolat jegyében rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium a Cyber-biztonság: kihívások és válaszok című európai uniós elnökségi nemzetközi szakértői konferenciát.

Hende Csaba beszédében kiemelte: a virtuális biztonság kérdése napjainkra a nemzetközi biztonságpolitikai diskurzus egyik legfőbb témájává vált. A honvédelmi miniszter leszögezte: minden technikai vívmányt lehetséges ártó szándékkal, negatív célok érdekében használni. Mint hangsúlyozta, a mai társadalmak egyre inkább függenek a modern technikától, éppen ezért muszáj különös figyelmet szentelni a cyber-biztonság kérdéseinek. A miniszter rámutatott: hasonló támadásokkal igen komoly károkat lehet okozni minden országnak, hiszen a következmények egyaránt érinthetik az energiaellátást, a vízkészleteket, a közlekedési hálózatokat, a bankszektor és a pénzügyi világ szereplőit, illetve a kommunikációt. A komputerhálózatokon keresztül érkező támadások ezáltal tényleges fizikai következményekkel járhatnak. Hende Csaba elmondta: már arra is láthattunk konkrét példákat, amikor egyes államközi konfliktusokban is kiemelt szerepet kapott a digitális hadszíntér. Szintén létező veszélyként említette a szellemi tulajdon védelmének kérdését, példaként említve, hogy akár stratégiailag kiemelt jelentőségű fegyverrendszerekre, hadieszközökre vonatkozó adatok, leírások megszerzése is célként szerepelhet hasonló támadások esetén.

Mint Hende Csaba fogalmazott, fel kell ismernünk, hogy a cyber-tér ma már ugyanolyan hadszíntér, mint a föld, a víz vagy a levegő. Az utóbbi évek konkrét példái között említette az Észtországot négy évvel ezelőtt ért összehangolt cyber-támadásokat, valamint a 2008-as grúz-orosz háború eseményeit. A miniszter elmondta: ahhoz, hogy a hasonló fenyegetésekkel szemben megfelelően védekezhessünk, nemcsak megfelelő technikai fejlesztések és kiválóan képzett szakembergárda szükséges, hanem széles körű együttműködés is az átfogó megközelítés (comprehensive approach) jegyében. Ezen a téren az Európai Unión belül is szorosabb közös munkára, még fokozottabb kooperációra van szükség az ismeretek, a tapasztalatok rendszeres cseréjével. Hende Csaba szintén kiemelkedőnek nevezte a transzatlanti együttműködés jelentőségét a témában. Mint mondta, egyaránt dolgozni kell a cyber-támadások megelőzése, megfelelő észlelése és elhárítása érdekében, amint az a NATO újonnan elfogadott stratégiai koncepciójában is szerepel. Kiemelte, hogy ennek jegyében az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének felső vezetésében Iklódy Gábor személyében hazánk adja az újszerű biztonsági kihívásokkal, így a cyber-térrel foglalkozó részleg irányításáért felelős főtitkár-helyettest.

Hende Csaba ezután reményét fejezte ki azt illetően, hogy a konferencia elősegíti majd az említett fontos célok megvalósítását és a hatékonyabb védekezést. A konferencián a megnyitót követően előadást tartott Iklódy Gábor, a NATO új típusú biztonsági kihívásokért felelős főtitkár-helyettese, Tunne Kelam Európai Parlamenti képviselő, Giuseppe Santomartino, az EU Katonai Törzsének informatikai igazgatója, Ilmar Tamm, a NATO Cybervédelmi Kiválósági Központjának vezetője, valamint a tudományos élet több képviselője.

A képen (balról jobbra): Márki Gábor, a HM védelemgazdasági helyettes államtitkára, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Iklódy Gábor NATO főtitkár-helyettes, Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária