Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első logisztikai nyílt nap Mátyásföldön

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. december 2. 10:09

Rangos vendégek, műsoros ünnepi állománygyűlés; emléktábla-koszorúzás, logisztikai tisztek köszöntése; érdeklődőkkel benépesült hangár és udvar, technikai érdekességek, puskaropogás, ünnepi kiadású saját újság, karikatúra-kiállítás – fölsorolni is alig lehet, mi minden fért bele a december 1-jén rendezett első nyílt napba, amelyet az MH Logisztikai Ellátó Központ hirdetett meg Mátyásföldön. A rendezvény végén sikernapot jegyezhetett be eseménynaplójába a honvédség e fontos bázisa.

1595928312
Több mint tíz éve szerveznek legnagyobb szakmai ünnepükként logisztikai napot haderőnemi, repülőnapi rendezvények keretében – tudtuk meg Csinga Mihály alezredestől, a Magyar Honvédség Logisztikai Ellátó Központ megbízott parancsnokától és Czigler Zsuzsanna századostól, kommunikációs tiszttől. Tehát van benne gyakorlatuk. Ám alakulatuk szintjén ez a december 1-jei nyílt nap az első alkalom, amelynek fő célja a szakmai nap méltó megünneplése, a csapatszellem, valamint a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése volt.   Teljes sikerrel. „Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számban sikerült „megfertőznünk" a civil érdeklődőket" − mondta Czigler Zsuzsanna. Jövőre valószínűleg kevés lesz egy délelőtt, s addigra remélhetőleg honlappá növi ki magát a most debütáló Figyelek című saját lapjuk is.

A logisztikai szakmai rendezvénysorozat részeként a Lehel úti bázison megkoszorúzták a magyar ellátókatonák emléktábláját, s köszöntötték a kerek születési évfordulójukat ünneplő volt logisztikai tiszteket. A mátyásföldi nyílt nap ünnepi állománygyűléssel kezdődött, melyen felolvasták Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke és Kovács József, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának az ünnepi alkalom kapcsán írt köszöntőlevelét. A jeles eseményen a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület képviseletében részt vett dr. Gáspár Tibor nyugállományú vezérőrnagy, elnökségi tag, illetve dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke. Ünnepi műsort adott a Honvéd Együttes, valamint az MH Légierő Zenekar, amely eljátszotta Katona János szerzeményét, a logisztikusok indulóját is. Az érdeklődők megtekinthették a Tomena György nyugállományú alezredes szellemes karikatúráiból válogatott kiállítást is.

1595928312
A látogatók, köztük civilek és katonák, gyermekek és felnőttek egyaránt felkeresték a mátyásföldi objektumot, ahol számos érdekesség várta őket. Az óvodásokat, kisiskolásokat persze nem a harcászati légcellás ejtőernyő vagy a multispektrális álcaruha, netán a sugárzásmérő műszer érdekelte, ám roppantul örültek, hogy harci sisakot nyomhattak a fejükbe, beülhettek a katapultülésbe és lufit, illetve cukorkát kaptak. Még a deszantos és Batmanes célfigurákra való puskapufogtatás sem zavarta őket: a felnőttek annál jobban élvezték e programokat, a kamaszokkal együtt rátapadtak a monitorokra. Egy éltes férfiú pedig rögvest „civilesítette" az álcaruhát és az álcasátort, mondván, hogy milyen jól jönnének a hétvégi vadászathoz.

Komoly érdeklődést tanúsítottak a látottak iránt az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola tanulói is, akiket Grigoreff György tartalékos százados, a katonai alapismeretek avatott oktatója hozott el Zuglóból. E tantárgyat egyébként náluk vezették be elsőként, önkéntes alapon Budapesten. Tavalyi kezdeményezésükkor a tanári kar mindössze 20-25 gyerekre gondolt, ám négyszer annyian jelentkeztek. Ez idő szerint a 600 főnyi tanulóseregből 148-an ismerkednek az alapvető katonai tudnivalókkal. A motiváció egyformán erős a diákoknál éppúgy, mint a szülőknél. Ennek köszönhetően érettségi tantárgyként is egyre többen választják a katonai alapismereteket, 2013-tól pedig emelt szintű érettségit is tehetnek belőle.

A nyílt napos látogatást az Apáczai-Komensky-féle alapelv jegyében szervezték, mely szerint minél több érzékszervet mozgósítanak a tanulásban, annál mélyebbé válik a tudás. Ismét nagyon erős volt a a diákok motivációja, ezért közülük 51-en osztályfőnöki válogatás alapján részesültek úgymond jutalomútban. Ők aztán szinte megszállták a hangárt és az udvart. Élénk érdeklődéssel járták körül a kilenchengeres csillagmotort, a gázturbinás sugárhajtóművet, az indukciós aknakeresőt, a taktikai kézirádiót és más haditechnikai érdekességeket. Az eszközöket készségesen bemutató, magyarázó, ismereteket átadó katonáknak a diákok a honvédhivatás mibenlétét firtató kérdéseket is tettek fel.

1595928312

 Fotók: Dévényi Veronika