Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első osztályfőnöki óráját tartotta meg Hende Csaba

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. április 27. 20:30

A katonai pálya olyan fiataloknak való, akik átérzik a bajtársiasság lényegét. Akik meg akarják ismerni azt az érzést, amikor az utolsó falat kenyeredet is megosztod a bajtársaddal, akivel egy kulacs vízzel is neki mersz vágni a sivatagnak. Olyan fizikailag és mentálisan egészséges lányoknak és fiúknak való, akik szeretnek csapatban dolgozni, akiket vonzanak a váratlan és gyors reagálást igénylő feladatok – foglalta össze a kecskeméti középiskolás diákok kérdéseire válaszolva a katonai pályára jelentkezőkkel szembeni elvárásokat Hende Csaba. A honvédelmi miniszter a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskolába látogatott el április 27-én, pénteken.

A kecskeméti iskolában tartott rendhagyó osztályfőnöki órán az intézmény három, katonai és rendészeti szakirányú osztályának diákjai vettek részt, akik az összeírt kérdéseik alapján elsősorban a katonai pályára jelentkezés feltételeiről, a szolgálat körülményeiről, az előmenetel lehetőségeiről és a tartalékos szolgálatról érdeklődtek.

Voltak ugyanakkor olyan kérdések is, amelyek személy szerint a miniszternek szóltak: Mi a feladata a honvédelmi miniszternek? Milyen iskolai végzettség kell ahhoz, hogy valaki honvédelmi miniszter lehessen? Hende Csaba hogyan kezdte a pályafutását?

Mielőtt válaszolt volna, Hende Csaba Will Rogerst idézte: „Ha sikeres akarsz lenni, a dolog nagyon egyszerű: érts ahhoz, amit csinálsz, szeresd, amit csinálsz és higgy abban, amit csinálsz!"  Majd George Bernard Shaw gondolataira hívta fel a fiatalok figyelmét: „Én nem hiszek a körülményekben; azok az emberek, akik boldogulnak ebben a világban, olyanok, hogy reggel felkelnek és megkeresik azokat a körülményeket, amelyekre szükségük van. Ha nem találnak ilyet, akkor megteremtik őket."  A hitvallásnak is beillő idézetek sorát végül Bonaparte Napóleon szavaival zárta: „Mérlegeljük mindig a lehetőségeinket, ha vannak! Ha nincsenek, olykor bátorsággal és merészséggel is célt érhetünk."

Hende Csaba a diákok valamennyi kérdésére válaszolt, még a kifejezetten személyes jellegűekre is. Bár megjegyezte, hogy ezek helyett sokkal szívesebben beszél a honvédségről, a haza védelméről, a hivatásos és szerződéses katonák élet- és szolgálati körülményeiről, hazánk missziós sikereiről, azokról az elismerő szavakról, amelyekkel NATO-szövetségeseink ismerik el a magyar katonák szakmai felkészültségét.

Hende Csaba a honvedelem.hu kérdésre válaszolva elmondta: életében először tartott előadást középiskolásoknak, pedig fiatalemberként volt egy időszak az életében, amikor magyar-történelem szakos tanárnak készült. Elárulta azt is, hogy alaposan fel kellett készülnie erre a beszélgetésre, hiszen a gyerekek érdeklődését nehéz fenntartani.

Leviczky Cirill, az iskola vezetője elmondta: az Európai Unió a 2012. évet a „Tevékeny időskor és a nemzedékek közötti együttműködés"  évévé nyilvánította, aminek egyik lehetősége az idősebb korosztály és a fiatalok párbeszéde az iskolák falain belül. Ennek szellemében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felkérte az állami vezetőket, hogy látogassanak el az iskolákba, segítsék elő a figyelemfelkeltő év sikerét, a nemzedékek közti tisztelet erősítését. A Gáspár-szakközépiskola az elsők közt jelentkezett a programra, de azt, hogy az állami vezetők közül ki fog hozzájuk látogatni, hosszú ideig nem tudták. Hende Csaba érkezésének viszont kimondottan örültek, hiszen az iskolában évek óta sikeres a katonai és a rendészeti képzés. Jelenleg hét ilyen szakirányú osztályuk van, először tavaly érettségiztek a diákok a katonai alapismeretekből.

 Fotó: A szerző felvételei