Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőként érkeznek, utolsóként távoznak

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 30. 18:37

December 1., a Logisztikusok Napja alkalmából ünnepi állománygyűlést rendeztek hétfőn a Stefánia Palota színháztermében. A rendezvényt követően az idén hatvan esztendős Honvéd Együttes adott egy órás gálaműsort, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.

A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (HM FLÜ), valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) közösen rendezett ünnepi állománygyűlést a Logisztikusok Napja alkalmából november 30-án délután, a Stefánia Palota színháztermében.

A rendezvényen részt vett Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka és dr. Horváth József vezérőrnagy, a HM FLÜ vezérigazgatója is. Az ünnepségre meghívást kaptak a nyugállományú logisztikusok, a csapatok, haderőnemek és a központi szervek katonái és parancsnokai, a szakmai vezetők, az egyetemi oktatók, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói, valamint a logisztikai szakma polgári, és katonai képviselői is.

A rendezvény elején felolvasták dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a Logisztikusok Napja alkalmából írt közös köszöntő levelét. „A logisztika az a szakterület, amely sokrétűsége folytán átöleli a katonai hétköznapok teljes egészét, s ami nélkül nem létezhetne a Magyar Honvédség. Önök egyidejűleg végzik a napi élet, a kiképzés és a gyakorlatok logisztikai támogatását. De jelen vannak és biztos hátteret nyújtanak a magyar kontingensek katonái számára, a különféle nemzetközi műveletekben is. A logisztika két ágában, de egységes egészként, egymással szoros együttműködésben dolgoznak, a termelői és fogyasztói logisztikai feladatok megoldásában" – fogalmazott a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök.

1595894122
 

A levélből a továbbiakban kiderült: a katonai logisztikában is alapvető szervezeti változásokat hozó 2007-es évet követő sorsdöntő időszak után újult erővel végzik feladatukat a magyar katonák, s jelentőset léptek előre a magyar logisztika nemzetközi elismertségének növelése érdekében.

„Jogosan lehetünk büszkék önökre, akik mindenhol ott vannak. Az elsők között érkeznek a célterületre, hogy a beérkező erők fogadását előkészítsék. És az utolsók között távoznak onnan, hogy a visszatelepítést biztosítsák" – írta Szekeres Imre és Tömböl László köszöntő levelében.

A következő felolvasott köszöntő levelet Benkő Tibor altábornagy írta a Magyar Honvédség logisztikusainak. Ebből idézve elhangzott: a logisztika története a hadászatban hosszú időre nyúlik vissza, egyidős a hadseregek megjelenésével.

„A katonai logisztika egyike azon meghatározó és nélkülözhetetlen szakterületeknek, amely nélkül elképzelhetetlen a mindennapi élet. Nap, mint nap biztosítják a személyi állomány ellátását, az objektumok kiszolgálását, működését, amelyek döntően befolyásolják a napi élet minőségét. Az önök összehangolt munkájának köszönhetően a katonák megbízható háttérrel végezhetik mindennapi tevékenységüket hazai és nemzetközi környezetben egyaránt. A békefenntartói és válságkezelői feladatokat ellátó állomány folyamatos logisztikai támogatása hatalmas kihívás és nagy felelősség" – fogalmazott az összhaderőnemi parancsnok.

1595894122
 

Ünnepi beszédében Tömböl László mérnök vezérezredes elmondta: Magyar Honvédség működtetését és fenntartását végző logisztikusok ma már húsz különböző szakmán belül naponta gondoskodnak a személyi állomány ellátásáról, a technikai eszközök üzemeltetéséről a szállítási feladatok vezetéséről és végrehajtásáról.

– A logisztika egy folyamatosan változó, átalakuló tudomány és szervezet, aminél csak egy az állandó: a cél, hogy a biztosítandó szervezetek mindenkor és mindenhol a körülményekhez képest a lehető legjobb támogatást kapják – mondta a vezérkari főnök, hozzátéve: ma már hagyomány, hogy a Logisztikusok Napja alkalmából több rendezvény is bizonyítsa a termelői és fogyasztói logisztika együvé tartozását. Idén sem volt ez másként, és a táborfalvai sportnappal kezdődően, a logisztikai tudományos konferencián keresztül érkeztünk el a mai naphoz, amikor a logisztika nagy családjának képviselői együtt vannak.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: a termelői és fogyasztói logisztika három évvel ezelőtti szervezeti szétválása jelentős együttműködést követelt és követel meg a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt szervezetei között. Csak így képes a logisztika térben és időben átfogni a Magyar Honvédség haderőnemei, fegyvernemei és szakcsapatai által végrehajtott béke, válságreagáló és béketámogató, illetve a békétől eltérő időszak műveleteinek logisztikai biztosítási feladatait.

1595894122
Tömböl tábornok kiemelte: a magyar katonai logisztika jelentős szerepet játszik abban, hogy a Magyar Honvédség felszerelése, eszközei és anyagai folyamatosan megújulnak. A fejlesztési erőforrások függvényében folyik a kor színvonalának megfelelő haditechnikai eszközök beszerzése, rendszeresítésre, illetve modernizációja. Sajnos a védelmi költségvetés szűkössége nem teszi lehetővé a technikák és technológiák olyan ütemű korszerűsítést, ahogyan azt az alkalmazók és a logisztikusok is szeretnék. E folyamatokat még nehezíti, lassítja a nem várt körülményként jelentkezett világgazdasági válság hatása, ami a források csökkenését, és ennek következtében a katonai logisztika lehetőségeinek szűkülését okozta.

– A közös, megfeszített munkának az elmúlt évben is megvolt a gyümölcse. A Magyar Köztársaság, a Magyar Honvédség és egyben a logisztikai szakterület sikere is, hogy a Stratégiai Légiszállítási Kezdeményezés C-17-es program keretében létrehozott Nehéz Légiszállító Ezred Pápán megkezdhette működését, illetve megérkeztek a hadászati légi-szállító repülőgépek. Új, nagy kihívást jelent ez számunkra, de egyben lehetőséget is arra, hogy nemzetközi környezetben a Befogadó Nemzeti Támogatást biztosító szövetségesként végezzük feladatainkat. Minden magyar embert, és nem csak a katonákat jogos büszkeséggel tölthet el az a látvány, amikor a C–17-es stratégia szállító-repülőképeken meglátja a magyar felségjelet és a Pápa feliratot – mondta Tömböl vezérezredes.

A vezérkari főnök a továbbiakban arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség előtt álló hazai és nemzetközi feladatok új típusú képességeket igényelnek. A logisztika olyan tudomány, ami folyamatosan mozgásban van, állandó fejlődésre készteti a benne dolgozókat. A magyar logisztikusok több hazai és nemzetközi kiképzésen, gyakorlaton vettek részt az elmúlt évben, melyek jó szintű végrehajtása, eredményessége a szakterületen folyó munkának köszönhető.

Tömböl László mérnök vezérezredes hangsúlyozta azt is, hogy a megváltozott szervezeti keretek és a honvédség előtt álló hazai és nemzetközi feladatok új típusú képességeket igényelnek. A NATO műveleti és támogatási eljárásrendje új alapokra kerül a közeljövőben. Szemléletváltás van folyamatban a szövetségi rendszer, a közös feladataink, így a logisztika, mint kollektív felelősségű feladat műveleti megközelítésében, végrehajtásában is. Mindez haderőnemtől, szakcsapattól, szakmáktól függetlenül, egyben lehetőséget is ad a szervezet minden egyes tagjának, hogy bizonyíthassa szakértelmét, rátermettségét, az új iránti fogékonyságát.

1595894122
 

– A szolgálat előtt újabb és újabb feladatok állnak, amelyek megvalósítása érdekében összpontosítani kell az erőt, a szaktudást, az eddigi tapasztalatokat és eredményeket – mondta a vezérkari főnök, majd beszédje végén kitért arra is, hogy az előttünk álló időszak nem lesz könnyebb, mint az elmúlt év. A 2010-es év feladatait, csak akkor lehet eredményesen teljesíteni, ha mindenki a saját szakterületén és beosztásában felelősen gondolkodva tervezi és hajtja végre feladatát.

A Logisztikuson Napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlés elismerések és jutalmak átadásával ért véget, a díjakat Tömböl László mérnök vezérezredes, Benkő Tibor altábornagy és dr. Horváth József vezérőrnagy adták át. A jutalmazott hölgyek, az elismerés mellé egy-egy szál virágot is átvehettek a tábornokoktól.

Ezt követően – rövid szünet után – az idén hatvan esztendős Honvéd Együttes lépett a színpadra. Közel egy órás gálaműsorral köszöntötték a Magyar Honvédség logisztikusait. A műsorvezető az együttesnél harminchárom évig dolgozó, korábbi művészeti vezető Novák Ferenc volt. Fellépett Szalai Antal és népi zenekara, a Honvéd Táncszínház és a Honvéd Férfikar is. A Honvéd Színház két ifjú színművésze, Gecse Noémi és Bocskor Salló Lóránt pedig egy, a hatvanas évek hangulatát időző verssel szórakoztatta a közönséget.

1595894123
 

– Úgy gondolom, ma délután egy csodát láttunk. Egy olyan csodát, amelyre rendkívül büszkék vagyunk, s amelyet próbálunk féltve őrizni – köszöntötte a hatvan éves együttest az előadást után Tömböl László mérnök vezérezredes, hozzátéve: az együttest hat évtizeddel ezelőtt azzal a szándékkal hozták létre, hogy az újjászerveződő Magyar Néphadsereg laktanyáiban a katonákat szórakoztassa, kulturális oktatásáról gondoskodjon. Emellett azonban az együttes műsorait az egész világ megismerhette.

Ezután a vezérkari főnök, az elmúlt hatvan év teljesítményét megköszönve nyújtotta át Szekeres Imre honvédelmi miniszter ajándékát Aranyos Károlynak, a Honvéd Együttes ügyvezető igazgatójának.

– Kilenc éve az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt vagyunk, de annak idején sikerült továbbra is megtartanunk a Honvéd Együttes nevet, amelyre a mai napig büszkék vagyunk. Akárcsak arra, hogy szeretnek minket. S szeretnénk a jövőben újra közeledni a honvédséghez. Szeretnénk szolgálni a honvédség ügyét és a hazát azzal a művészettel, amivel a társulat rendelkezik – mondta válaszában Aranyos Károly.

1595894123
 

1595894123
 

1595894123
 

1595894123
 

1595894124
 

1595894124
 

1595894124
 

Fotó: Szűcs László