Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősítik az összetartozás érzését

Szöveg: Dr. Szarka Gábor alezredes |  2009. október 26. 6:21

Megszületett a miniszteri döntés: bevezetésre kerül a hallgatói díszegyenruha a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanuló leendő tisztek számára. Az egyenruha az összetartozás kifejezője. A katonai szocializáció fontos eleme, hogy a hallgató büszke legyen viselt egyenruhájára, mely megfelelő tartást biztosít számára.

Az Egyetem életének amúgy sem unalmas hétköznapjai között is kiemelkedő jelentőségű az a miniszteri döntés, mely alapjaiban fogja átalakítani a tiszti hallgatók ruházati ellátását, hallgatóink megjelenését. Hosszú, több mint egyéves előkészítő munka eredményeképpen ugyanis a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere jóváhagyta a hallgatói díszöltözet bevezetésének a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora által előterjesztett koncepcióját, és elrendelte a korábbi egyetemi szavazás során is jelentős többséget elért „A" változat bevezetését.

Köszönet illeti mindazokat, akik akár munkájukkal, akár szavazatukkal segítették egy régóta dédelgetett cél elérését, vagyis a tiszti hallgatók kulturált, a magyar katonai hagyományokat mindenben megjelenítő ünnepi öltözettel történő ellátásának nemes ügyét. Szekeres Imre honvédelmi miniszter döntése azt az egyértelmű üzenetet hordozza, hogy a tiszti hallgatók nevelésében a nemzeti katonai hagyományok megjelenítése kiemelt szerepet kap.

Az új hallgatói egyenruha bevezetésének több indoka is van. A díszöltözet rendszeresítésével hagyományt teremtünk. Bevezetésével tisztelgünk a nemzeti tisztképzésért évszázadokon keresztül küzdő magyar személyiségek, a háborúkban hősi halált halt, a magyar hadseregben mindenkor szolgált tisztek előtt, és őrizzük az általuk képviselt értékeket.
A hallgatói díszegyenruha bevezetése hiánypótlás. A hallgatók jelenleg nem rendelkeznek társasági öltözettel, melyben méltó módon jelenhetnének meg ünnepi rendezvényeken, nemzetközi eseményeken, illetve a tisztavatáson.

Az egyenruha emellett az összetartozás kifejezője. A katonai szocializáció fontos eleme, hogy a hallgató büszke legyen viselt egyenruhájára, mely megfelelő tartást biztosít számára. Fontos szempont, hogy a hallgatók egyenruhában jelenjenek meg civil rendezvényeken, bálokon, fogadásokon, közéleti eseményeken is. A díszegyenruha alkalmas a toborzó munka hatékonyságának fokozására. Az egyenruha változatoknak a különféle civil rendezvényeken való szerepeltetése során minden esetben népszerűnek bizonyult a fiatalok körében az egyenruha látványa.

A miniszteri döntés folyományaként a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség bizottságot hozott létre az új hallgatói ruházat bevezetésének végrehajtására. A bizottság első ülésén a feladatok elosztására került sor. A HM FLÜ a ruházat bevezetésének koordinálását, illetve az öltözet minőségi követelményeinek meghatározását fogja elvégezni A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az elfogadott díszöltözet változat külső megjelenésének pontosítását, a díszítő elemek szakmai leírását kapta feladatul. Az Egyetem feladata a költségvetés tervezése, illetve a díszöltözet csapatpróbájának szervezése, valamint végrehajtása lesz.
A rendszeresítés eljárása elhúzódó folyamat. Gyors és látványos eredményre nem számíthatunk, hisz a miniszteri jóváhagyás kizárólag a bevezetés folyamatát indította el. Ha minden egyéb feltétel adott, úgy jövő tavaszra készülhet el a csapatpróba kb. 30–40 öltözete. Ettől számítva egy év áll rendelkezésre, hogy a ruházatot a kijelölt hallgatói állomány viselje, tesztelje, különféle rendezvényeken szerepeltesse. Ezt követi a véglegesítés időszaka, majd a megfelelő döntések után kezdődhet csak meg a teljes hallgatói állomány ellátása. Mindez akár 2011 végéig, 2012 elejéig is eltarthat, addig pedig türelemmel kell várni a rendszeresítés eredményeit.

Mindenesetre jövő év elejétől a hallgatók egy csoportja már az új ruhában hajthat végre kisebb díszelgési feladatokat az Egyetem, illetve a Magyar Honvédség ünnepségein, rendezvényein. Addig pedig minden, a magyar tisztképzés jövőjéért felelősséget érző civil és katona összefogására, erkölcsi támogatására szükség van annak érdekében, hogy a tiszti hallgatók hosszú évtizedek után ismét büszkén és méltósággal viselhessék a magyar katonai hagyományokat kifejező díszöltözetüket.