Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküjükhöz híven, ősi erényeink szellemében

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 2. 11:29

Augusztus 20-án, a budapesti Hősök terén az ország színe előtt hatvanegy honvédtiszt tett esküt arra, hogy katonaként a hazát mindhalálig szolgálja. Az ifjú hadnagyok – a régi ludovikás szokást követve – fogadalmukat kardrántással erősítették meg. Ezt a hagyományt tavaly elevenítették fel, s idén újabb mozzanattal egészítették ki: a kardrántás után az ifjú tisztek meg is lengették a szálfegyvert a fejük felett, kifejezve ezzel avatásuk felett érzett örömüket.

1595923851
A tisztavatáson megjelent dr. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke (egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka), aki dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kíséretében érkezett a térre, majd fogadta Molnár Zsolt alezredes – a Ludovika Zászlóalj parancsnoka – jelentését.

A Rákóczi-díszjel felhangzása, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jóvoltából kimondottan erre az eseményre újonnan elkészített történelmi zászlók bevonulása után a Himnusz következett; ezt, a Honvéd Együttes férfikarával együtt, a katonák is énekelték.

A ceremónia Hende Csaba beszédével folytatódott; ebben a honvédelmi miniszter méltatta a magyar katonák missziós szolgálatát, egyúttal megemlékezett az elmúlt egy esztendő során, afganisztáni szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt négy honfitársunkról. Rámutatott: honvédjeink teljesítették kötelességüket az árvízi védekezés és a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítása során is, majd az egész országgal együtt vették ki a részüket Kolontár és Devecser újjáépítéséből: – Amikor kimondják az esküt, ehhez a helytálló közösséghez csatlakoznak egyszer és mindenkorra – hangsúlyozta a miniszter.

– Magyarország megújul; ebben a hatalmas munkában nekünk a honvédelem megújítása jutott – jegyezte meg Hende Csaba, majd felsorolta az eddigi eredményeket: az új alaptörvény, illetve az új honvédelmi törvény elfogadását – amelyek a kor követelményeinek megfelelő kereteket biztosítanak a Magyar Honvédség működéséhez –, az önkéntes tartalékos rendszer újraalakítását, a Honvéd Koronaőrség és az MH Ludovika Zászlóalj létrehozását.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 9-én megjelenő számában!