Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forradalmi Forgatag

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 8. 12:41

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az idén márciusban is megrendezi Forradalmi Forgatag című programsorozatát, melynek kiemelkedő eseménye az egykori aradi ereklyemúzeum rendkívül gazdag és unikális anyagából összeállított kiállítás lesz.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) első nagy tavaszi programsorozata, a már tavaly is nagy sikert aratott Forradalmi Forgatag március 13-án, délelőtt kilenc órakor veszi kezdetét: a honvédelmi miniszter ekkor nyitja meg a négynapos esemény kezdőrendezvényét, az egykori aradi ereklyemúzeum anyagából összeállított, „Volt egyszer egy múzeum" címet viselő kiállítást. A 160 négyzetméteren, két teremben berendezett időszaki tárlat közel három hónapig lesz látogatható, s a szabadságharc vezető személyiségeihez, például Kossuth Lajoshoz, Görgei Artúrhoz vagy éppen Damjanich Jánoshoz köthető, Magyarországon rég nem látott tárgyakat, iratokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A 19. század második felében Arad törvényszerűen vált 1848/49 tiszteletének kultuszközpontjává. Ebben jelentős szerepe volt a város értelmiségének: 1891. január 13-án a Kölcsey Egyesület keretein belül alakult meg a Múzeumi Bizottság, amely a forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatását, dokumentumainak, ereklyéinek összegyűjtését tűzte ki célul. Az ideiglenes kiállítás 1892. október 6-án fogadhatta először a látogatókat, a következő év március 15-én pedig megnyitotta kapuit a Szabadságharcos Emléktárgyak Országos Múzeuma.

„Elsősorban magánadományoknak köszönhetően, rövid idő alatt jelentős anyag gyűlt össze, nem véletlenül vált tehát az aradi ereklyemúzeum Magyarország egyik legjelentősebb szakgyűjteményévé, amely háborítatlanul a helyén maradt akkor is, amikor a város Romániához került" – mondta dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

Írásunkat a Magyar Honvéd magazin március 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!